Kanadensisk domare ombeds pröva kinesiska tjänstemäns immunitet
Konstprofessor Kunlun Zhangs skulptur som visar tortyr han utsattes för i händerna på kinesiska tjänstemän. Professor Kunlun, en kanadensisk medborgare, tillbringade tre månader i fångenskap och förföljdes i Kina innan han kunde räddas tillbaka till Kanada med hjälp av den kanadensiska regeringen. (Foto: www.zhengjian.org)


I en rättssal i Toronto kommer en advokat att be en domare att låta kanadensare söka rättvisa i Kanada för gärningar som de blivit utsatta för i Kina.

Domaren ombeds uttala sig om huruvida utländska tjänstemän, i detta fall den tidigare ordföranden för Kinas styrande kommunistregim, och andra, kan ha immunitet för tortyr som utförts mot kanadensare och människor som nu kommit till Kanada.

En grupp på sex Falun Gong-utövare, som består av en kanadensisk medborgare och fem invånare i Ontario lämnade in en stämningsansökan i Ontario Superior Court i november 2004, och stämde den förre kinesiske ledaren Jiang Zemin och fyra högre tjänstemän för tortyr. Kärandena yrkar 20 miljoner kanadensiska dollar i skadestånd.

Tre av sökandena, en ingenjör, en konstprofessor och en revisor, släpptes från fängelser efter att Amnesty International tog upp deras ärende och offentliggjorde deras fall. Professor Kunlun Zhang, en kanadensisk medborgare, hade återvänt till Kina för att ta hand om en sjuk släkting och arresterades för att ha gjort Falun Gong-övningar i en park, enligt uppgifter till media.

Zhang torterades med elchocker och nekades sömn, samt tvingades sitta på huk i en liten bur samtidigt som han tvingades genomgå hjärntvätt, sade han.

Även om svarandena har ignorerat denna rättsprocess ingrep en grupp kallad All China Lawyers Association för att hävda att tjänstemännen har rätt till immunitet. Kärandena har hävdat att gruppen agerar direkt för den kinesiska regimens räkning. Det kanadensiska centret för internationell rättvisa (CCIJ) och kanadensiska Amnesty International ingrep för att be domstolen vägra immunitet för de åtalade och låta ärendet fortskrida.

Falun Gong är en meditationsmetod som praktiserades offentligt i Kina från introduktionen 1992 tills dåvarande ledaren Jiang utfärdade ett förbud 1999, vilket enligt utövare var början på en brutal förföljelsekampanj.

Vid tidpunkten då ärendet lämnades in fanns det över 1100 dokumenterade dödsfall bland Falun Gong-utövare i Kina. Idag är antalet över 3300. Tiotusentals fler obekräftade dödsfall tros ha inträffat, många kopplade till en grym handel med mänskliga organ.

I november förra året införde Irwin Cotler, fd justitieminister och statsåklagare i Kanada, en motion om lagstiftning som syftar till att garantera att sådana rättsfall kunde gå vidare genom att avskaffa statens immunitet för brott mot mänskligheten, folkmord och tortyr, så att offren för dessa brott kunde söka upprättelse i kanadensisk domstol.

Även om åtal i sådana fall endast kan väckas av statsåklagaren, kunde enskilda kanadensare i civilmål lämna in stämningar i de fall där rättvisan inte kan uppnås i andra domstolar.

Förhandlingarna följer en liknande stämningsansökan som lämnats in i Montreal av sonen till en dödad kanadensisk medborgare, Zahra Kazemi, som torterades till döds i Iran 2003. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32315/