Kanadensaren inte ebolasmittad
Spaniens hälsovårdsminister Mercedes Vinuesa och Madridregionens hälsovårdsdirektör Antonio Alemany på presskonferens om den spanske missionären som infekterats med ebola. (Foto: Cesar Manso /AFP /Getty Images)


En person som nyligen rest från Nigeria till Kanada uppvisade influensaliknande symptom som kunde vara tidiga symptom på ebola. Patienten isolerades och sattes i karantän på ett sjukhus i Toronto. Nu meddelar delstaten Ontarios hälsominister att patienten inte är smittad av ebola.

Den spanske prästen, 75-årige Miguel Parajes, som smittats med ebolavirus i Liberia vårdas isolerad på ett sjukhus i Madrid. Han kommer att behandlas med den ännu inte kliniskt testade ebolamedicinen Zmapp, uppger Spaniens regering.

Det spanska läkemedelsverket godkände importen av Zmapp med stöd av en lag som tillåter behandling med icke-godkända mediciner när det inte finns några alternativ.

Zmapp tros ha hjälpt två amerikanska missionärer som smittats i Liberia. Zmapp tillverkas av ett amerikanskt läkemedelsföretag men har inte genomgått kliniska tester. Därför har den inte satts in på bred front i Västafrika, skriver SVT.