Kanadensare åtalas för spioneri i Kina
Kanadensaren Kevin Garratt greps i den kinesiska gränsstaden Dandong. Nu åtalas han för att ha stulit statshemligheter.


Kevin Garratt, en kanadensisk man som greps i Kina för två år sedan, misstänkt för spionage, har nu åtalats enligt kinesiska medier. Garratt ägnade sig åt kristet hjälparbete för nordkoreaner, och i Kanada ses gripandet som en hämndaktion för ett tidigare gripande av en kinesisk medborgare i Kanada.

Åklagare i Dandong, en kinesisk gränsstad till Nordkorea, åtalar nu Kevin Garratt för att ha stulit kinesiska statshemligheter, meddelade statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt Xinhua hittade man bevis på att Garratt samlade in underrättelser i Kina på uppdrag av kanadensiska spionmyndigheter, utan att kommentera ytterligare.

Garratts fall kommer i samma månad som den svenske arbetsrättsaktivisten Peter Dahlin greps, anklagad för ”anstiftan till opposition mot regeringen”, och sedan släpptes efter att under kulturrevolutionsliknande former ha erkänt på kinesisk statlig TV.

Garratt kommer från Vancouver och flyttade till Kina med sin fru för 30 år sedan. Deras son, Simeon Garratt, sade till AP att hans föräldrar drev ett café i Kina och utförde kristet hjälparbete för nordkoreaner tills de greps i augusti 2014 av kinesisk säkerhetstjänst.

Julia Garratt, Kevin Garratts fru, släpptes mot borgen i februari 2015. Parets advokat sade att hon hindrades från att lämna Kina i ett år, och att hennes make flyttades till ett mer officiellt häkte på en icke namngiven plats, enligt Hongkongtidningen South China Morning Post. Simeon Garratt tror att gripandet av hans föräldrar måste ha varit ett misstag.

Kinas märkliga svar på tortyranklagelser avslöjar partiets historia

Garratts fall är ganska ovanligt, eftersom utländska medborgare sällan har anklagats för spionage efter Mao-eran. Åtalspunkten om stöld av statshemligheter är annars något som brukar användas mot regimens politiska motståndare, såsom frispråkiga människorättsaktivister, journalister eller partikadrer som ska rensas ut.

De som anklagas för att stjäla statshemligheter har oftast små chanser att frikännas, eftersom statshemligheter är så löst definierat enligt kinesisk lag. Det är ett sätt att ge kommunistpartiets myndigheter maximalt svängrum att själva definiera vad som är statshemligheter i varje enskilt fall. Det är också normalt att högt uppsatta partitjänstemän och domare redan har bestämt domen i rättsfall i Kina, oavsett vad lagen säger eller vilken bevisning som läggs fram, särskilt i politiskt känsliga fall.

Familjen Garratts öde ses i Kanada som en hämndaktion för att Kanada lät gripa den kinesiske medborgaren Su Bin som misstänks för spionage, rapporterar kanadensiska Globe and Mail.

Advokater i Kina blir själva offer när de utreder tortyr mot klienter