Kanadas värste seriemördare i rätten
C.J. Julien (V) som förlorat sina vänner i Vancouvers fattiga Downtown Eastside, slår på en trumma och sjunger utanför domstolen där seriemördaren Robert William Pickton står anklagad som en av Kanadas värsta seriemördare någonsin. (Foto: AFP/Don MacKinnon)


”Willie” Pickton har erkänt att han är den värste seriemördaren i Kanadas historia, förklarar åklagare. Domaren varnar för den nu inledda rättegången som ”i klass med en skräckfilm – och man har ingen möjlighet att stänga av tv:n”.

Robert William Pickton har under utredningen erkänt att han dödat 49 kvinnor, och att han ville ha ihjäl en till för att komma upp i jämna 50, uppgav åklagarsidan i öppningsanförandet i dag.

Som svar på mordåtalet förklarar 56-årige Pickton sig dock oskyldig.

Åtalet gäller 26 kvinnor som under 90-talet försvann i Vancouvers fattiga Downtown Eastside. Offren var ofta narkomaner och prostituerade.

Och för att överhuvudtaget kunna behandla den gigantiska utredningen gäller denna första, årslånga rättegång i British Columbia Supreme Court bara sex av dödsfallen.

Pickton tros ha lockat ut kvinnorna till sin grisfarm utanför Vancouver där han anordnade vilda fester. Efter gripandet i februari 2002 varnades grannar för risken att fläsk de köpt kan ha innehållit människokött.

– Jag tror att denna rättegång kan utsätta jurymedlemmar för något som kan vara i klass med en skräckfilm – och man har ingen möjlighet att stänga av tv:n, har domaren James Williams sagt.

Polisen har haft en lista på uppemot 200 kvinnonamn att beta av. 102 har nu konstaterats vara i livet, men över 60 saknas.

Grisfarmen har jämnats med marken och jordmassorna sållats i jakten på kvarlevor. Bara det arbetet har kostat motsvarande över 400 miljoner kronor.

Detaljerna i förundersökningen är så gräsliga att en del journalister som bevakat de förberedande förhandlingarna har sökt psykologhjälp.

Om han döms för över 14 av morden går Pickton till historien som den värste mördaren i Kanada. Han överträffar då Marc Lepine som sköt ihjäl 14 kvinnor i Montreal 1989 innan han tog sitt eget liv.


Charlotte Frey mamman till ett av offren, Marnie Frey omfamnar flickans bror Rick utanför domstolen (Foto: Getty images/AFP)

Charlotte Frey mamman till ett av offren, Marnie Frey omfamnar flickans bror Rick utanför domstolen (Foto: Getty images/AFP)


Huvudåklagaren Michael Petrie (M) anländer med sina kollegor den första dagen av förhandlingarna den 22 januari 2007. - Jag tror att denna rättegång kan utsätta jurymedlemmar för något som kan vara i klass med en skräckfilm - och man har ingen möjlighet att stänga av tv:n, har domaren James Williams sagt. (Foto: AFP/Getty Images/Jeff Vinnick).

Huvudåklagaren Michael Petrie (M) anländer med sina kollegor den första dagen av förhandlingarna den 22 januari 2007. – Jag tror att denna rättegång kan utsätta jurymedlemmar för något som kan vara i klass med en skräckfilm – och man har ingen möjlighet att stänga av tv:n, har domaren James Williams sagt. (Foto: AFP/Getty Images/Jeff Vinnick).