Kanadas primärminister Harper deltar inte vid öppningsceremonin i Peking-OS
Kanadas primärminister Stephen Harper (v) Afghanistans president Hamid Karzai (m) och Natos generalsekretare General Jaap de Hoop Scheffer på NATO-toppmötet i Bukarest, Rumänien. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)


Den kanadensiske primärministern Stephen Harper sade att han inte kommer att delta vid öppningsceremonin vid OS i Peking i augusti, när han den 3 april träffade journalister under pågående NATO-toppmötet i Bukarest, Rumänien.

Harper sade inte direkt att han bojkottar OS, bara han inte ska närvara. Han uppmanade Kina att ”respektera mänskliga rättigheter och fredliga demonstrationer, inte bara i Tibet, utan överallt”.

Han uppmuntrade Kina att överväga hur dess växande rikedom och betydelse i världen och att vara arrangör för OS skulle fokusera världens uppmärksamhet på landets människorättsfrågor.

– Mitt bestämda råd är att ta dessa problem på allvar, för att jag tror att de snarare kommer att växa än minska om vi ser en upprepning av det nuvarande mönstret, sade han på presskonferensen.

Harper påminde Kina att de har världens ögon på sig. Harper sade dock att en hög representant kommer att delta vid öppningsceremonin.

Översatt från version