Kanadas invandrarminister tackade för påminnelse om förföljelse
Jason Kenney, Kanadas medborgar- och invandrarminister, berömde Falun Gong-utövares insatser för att ta upp frågan om religiös förföljelse under Calgary Stampede. (Foto: Epoch Times)


Kanadas invandrarminister Kenney har jobbat för att människorättskämpar, demokratiaktivister och andra i riskzonen i förtryckarregimer ska kunna lämna sina hemländer och komma till Kanada. Bland dem är Lu Decheng som tack vare Kenneys hjälp kunde komma till Kanada för tre år sedan.

Kenney prisade Lu för sin uppoffring och berömde de många Falun Dafa-utövarna som hålls fängslade i Kina idag, för att de håller fast vid sin tro.

– Lu är en riktig frihetskämpe, som har fått betala priset för sin frihet genom att tillbringa flera år i fängelse, precis som så många Falun Dafa-utövare också får göra. Vi tackar för att här i Kanada har vi religionsfrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet och att du kan medverka i Falun Dafa och Falun Gong-utövning utan rädsla här, sade han.

Lu tillbringade tio år i fängelse i Kina för att under studentupproret 1989 ha kastat ägg fyllda med färg på porträttet av ordförande Mao som överblickar Himmelska fridens torg.

Jason Kenney var en av flera högt uppsatta personer som besökte ett evenemang som Falun Gong-utövare anordnade under stadens världsberömda Calgary Stampede. Ett tiodagarsevenemang utomhus med bland annat rodeo.

– The Stampede handlar om att fira västerländsk kultur, cowboy- och ranchkultur som bygger på en djup tro på personlig frihet, och det är vad vi också önskar Falun Gong-utövare i Kina och runtom i världen – det är vad vi firar här i Kanada. Tack för att ni kom hit, tack för att ni deltar i vår Stampede, tack för att ni gör det så färgglatt, och tack för att ni alltid påminner oss om offren för religiös och politisk förföljelse runt om i världen.

I en intervju efter sitt tal sade Kenney att det var viktigt att värdesätta de tiotals miljoner människor som dött under kommunistiska regimer.

– Vi måste lära oss av läxan från historien och vi får inte upprepa den, vi måste komma ihåg att det idag fortfarande finns offer. Miljontals kanadensare har flytt hit från förtryck i kommunistiska länder. De har bidragit till att bygga upp vårt samhälle och regeringen anser att vi bör hitta ett sätt att ge erkännande till deras gemensamma historia, som vanligtvis är att de har varit offer för denna typ av förföljelse. Vi känner alla till förintelsen och andra grova brott mot mänskligheten. Medan förintelsen är unik i historien måste vi också erkänna andra massiva brott mot mänskligheten såsom kommunismens brott.

Kenney har gett muntligt stöd till bland annat polsk-kanadensare, som vill resa ett monument i centrala Ottawa till minne av kommunismens offer.

På frågan om det senaste mötet på hög nivå mellan Kanada och Kina indikerade att regeringen skulle ändra sitt starka engagemang för bättre mänskliga rättigheter i Kina, svarade Kenney att så inte var fallet.

– Vår regering har alltid sagt att Kanada ska främja både våra värderingar och intressen. Vi har naturligtvis ett stort intresse av att främja handel med Kina men vi vill också föra fram våra värderingar, vår tro på demokrati och människans frihet, och vi tror att vi kan göra båda dessa saker. Det är omöjligt för oss att förmedla vår oro angående frågor som rör mänskliga rättigheter om vi inte har möten med andra länder.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19278/