Kanada tar upp frågan om organstölder i FN
Kanadas representant för mänskliga rättigheter i FN, Anne-Tamara Lorre, tog upp frågan om organskörd utan medgivande i Kina i FN:s rådsmöte för mänskliga rättigheter den 12 mars. (Foto: Skärmdump via webtv.un.org)


Kanada erkände på onsdagen första gången formellt  i FN rapporter om den kinesiska regimens organskörd utan medgivande.

Kanadas uttalanden i FN är ofta anmärkningsvärda för att de är så specifika och kraftfulla, en trend som fortsatte förra veckan.

Kanadas kommentarer var de enda som snabbt fick respons från specifika länder, medan de flesta andra länder talar i allmänna ordalag. Länder med dokumenterade övergrepp utnyttjar möjligheten att göra omformulerade uttalanden som avleder från deras egna frågor angående mänskliga rättigheter.

Kanadas rådgivare för mänskliga rättigheter i FN, Anne-Tamara Lorre, skapade ett prejudikat under den dialogen om religionsfrihet i FN i Genève. Dialogen var inriktad på rapporter från två människorättsrelaterade särskilda rapportörer vid det 22:a mötet i den aktuella sessionen i rådet för mänskliga rättigheter.

”Kanada är djupt oroat över situationen för förföljda religiösa samfund i olika delar av världen. Individer angrips där, antingen på grund av regeringens restriktioner eller extrema sociala fientligheter, på grund av sin tro. Bland dessa finns bahaier, buddhister, kristna, judar, sufier och andra muslimer, bland andra”, sade Lorre.

Hon fortsatte med att nämna treårsdagen för lönnmordet på Shahbaz Bhattis. Bhatti var Pakistans minister med särskilt ansvar för minoritetsfrågor och en frispråkig kritiker av sitt lands hädelselagar, som angrep religiösa minoriteter.

Lorre fortsatte med att göra något som inte tidigare verkar ha skett, ett erkännande av rapporter om organstölder i Kina.

”Vi är oroade över att Falun Gong-utövare och andra religiösa tillbedjare i Kina förföljs, och rapporter om att organtransplantationer sker utan fritt och informerat samtycke av donatorn är oroande”.

Påståenden om att den kinesiska regimen skördar organ från politiska fångar har fortsatt sedan 2006 då två kanadensiska människorättsadvokater, David Matas och David Kilgour, publicerade sin rapport i ämnet.

Bevisen har ökat sedan dess, där bland annat undersökande reportern Ethan Gutmann har avslöjat att organskörd från avrättade religiösa minoriteter tycks ha börjat i Xinjiang, en provins i Kina som är hem för uiguriska muslimer.

Gutmanns bok om organstölder i Kina, The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem (på svenska ungefär: Massaker: massmord, organskörd och Kinas hemliga lösning på sina dissidentproblem), kommer ut i augusti.

Lorres uttalande framkallade ett förnekande från den kinesiska regimen, som kategoriskt avvisade hennes kommentarer.

I december förra året antog EU-parlamentet en resolution om organstölder i Kina. Resolutionen noterade att annonser från kinesiska transplantationscentra lovade att organ kunde hittas inom två till fyra veckor.

Utredare, såsom Matas och Kilgour, säger att ett sådant löfte skulle kräva en enorm bank av potentiella donatorer som kunde dödas på begäran. Hundratusentals Falun Gong-utövare har fängslats i Kina, många har aldrig dykt upp igen. Kanadensiska Michelle Zhangs syster är en av dem.

Zhang, som bor nu i Toronto, sade att hennes syster, Yunhe, försvann inom fängelsesystemet efter att hon greps 2002. Fängelsetjänstemän förnekar nu att de någonsin har fängslat Yunhe.

Kina har aldrig tillåtit en oberoende utredning av sitt organtransplantationssystem och har hela tiden ändrat sina förklaringar om källan till organtransplantationer.

Regimen gick från att förneka att den använder organ från avrättade fångar till att för några år sedan erkänna att den faktiskt gjorde det. Hälsovårdstjänsteman med ansvar för organtransplantationer, Huang Jiefu, lovade sedermera 2013 att fasa ut denna praxis.

Efter att ha lämnat ministeriet för att bli chef för Kinas organdonations- och transplantationskommitté, ändrade landets högsta tjänsteman för transplantationsorganisationen, Huang, sin hållning och sade att det nuvarande systemet att hämta organ från fångar bör utökas i stället för att läggas ner.

Rapporter om organstölder i Kina har fått en del länder, däribland Israel, Taiwan och Australien, att stifta lagar eller göra andra förändringar för medborgare som reser till Kina för transplantationer, eller ändra regler för utbildning av kinesiska transplantationskirurger.

Den 25:e sessionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter inleddes 4 mars i Genève.

Översatt från engelska