Kanada släpper inte in Huawei-anställda – misstänker spionage
I flera länder är Huawei anklagat för att vara ett hot mot nationell säkerhet. Bilden från företagets monter på MWC-mässan i Barcelona tidigare i år. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)


Kanadas konsulat i Hongkong uppges ha avslagit ansökningar om invandring från två anställda vid Huawei. Man åberopar ”rimlig grund” för att de två skulle kunna vara spioner.

Avslagen förklaras i två brev som nyhetstidningen South China Morning Post kommit över. Det kanadensiska konsulatet motiverar avslagen med hänvisning till en lagtext i Immigration and Refugee Protection Act, 34(1)(f). Denna lagdel handlar om anställda i organisationer som är inblandade i omstörtande verksamhet, terrorism eller spionage.

South China Morning Post publicerade inte namnen på de misstänkta spionerna, men artikeln är vinklad till deras försvar. Den Hongkong-baserade nyhetstidningen har under senare år närmat sig den kinesiska regimen, särskilt efter att den kinesiska e-handelsjätten Alibabas vd Jack Ma köpte tidningen i december 2015.

GRANSKNING: Kinas internationella stöldindustri

Huawei är ett stort kinesiskt telekomföretag (konkurrent till Ericsson inom mobilnät) som även tidigare har anklagats för att spionera på uppdrag av Kinesiska kommunistpartiet.
2012 listades företaget som ett nationellt säkerhetshot av amerikanska representanthusets underrättelseutskott, och har sedan dess i olika sammanhang anklagats för att genomföra cyberattacker och placera bakdörrar i sina produkter.

Australien tillät inte Huawei att lägga bud på den nationella bredbandsplanen. USA har förbjudit företaget att lägga bud på statliga kontrakt.

Och även om Huawei hittade en marknad inom privata mobilnät i Kanada finns farhågorna även här. Department of Public Safety i Kanada har uttryckt oro för att företaget skulle kunna hota landets infrastruktur inom telekom.