Kan människan styra vädret?
Flygteknikern Steve Bauer från det amerikanska företaget Weather Modification Inc. inspekterar sprutanordningen på ett plan som ska flyga in i molnen och skapa regn över Bangalore i Indien, vid en allvarlig torkperiod 2003. (Foto: AFP/Indranil Mukherjee)


Kan man verkligen ändra vädret? Tydligen enligt vad jag nyligen fick höra.

Första gången jag fick höra talas om det här fenomenet, kallat ”weather modification” var från en god vän som i september var och lyssnade på Robert Wells föreställning Rhapsody in Rock China Edition, i Dragon Gate i Älvkarleby. Vännen berättade att precis när Robert Wells hade äntrat scenen och välkomnade publiken, var det som om himlen öppnade sig och släppte lös vädrets makter i form av iskalla vindar och hällregn. Robert hade då sagt till publiken att det aldrig regnade under hans föreställningar i Kina, för där bombade man molnen med något som gjorde att regnet bara försvann. Robert hade tillagt att det kanske inte var så miljövänligt men så gjorde man i alla fall.

Detta gjorde mig förundrad, hur kan man ”trolla” bort regn?

Jag ringde därför upp SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen för att be om hjälp att förstå fenomenet. Hon förklarade att man släpper ut någon slags kemikalie in i molnen, hon trodde att man hade provat detta i Sovjet också. Hon lät inte allt för förvånad när jag berättade om att Robert Wells talat om för publiken att metoden användes i Kina.

Jag frågade om det fungerade på tyfoner, men det trodde hon inte. Nu var min nyfikenhet definitivt väckt och hon föreslog att jag skulle kontakta SMHI och fråga om de hade mer kunskap om ämnet.

Sagt och gjort, en mycket tillmötesgående man, Joakim Langner på SMHI, visste lite mer. Metoden kallas molnsådd, man beströr molnen med ett salt som heter silverjodid. Saltet sås från flygplan som helt enkelt flyger genom molnen och sprutar in det. Effekten blir att saltet drar ut fukten/regnet, så att det bildas regndroppar och regnet kommer igång på beställning. Därför kan man få det att regna i förväg så att exempelvis en utomhusföreställning eller en högtidlig tillställning på Röda torget i Moskva kan hållas i solsken. Ingen behöver bli blöt och alla blir glada.

Enligt Joakim Langner kan metoden också tas till när man vill få det att regna på en torr plats.
Vad finns det då för nackdelar med metoden?

Den är dyr, det är ju faktiskt silver man använder sig av. Vad jag förstod av Langner så är det inte en helt tillförlitlig metod, och inget som västvärlden använder sig av.

I Gefle Dagblad den 11 oktober kunde man läsa: ”Nästa år går de olympiska spelen i Kina och för att undvika att det ska regna under denna period har den meteorologiska institutionen i Kina satt ihop en grupp som ska styra vädret och se till att det inte regnar då.” I artikeln nämner man ”cloud seeding” som metoden heter på engelska.

En tanke som slår mig när jag smälter denna information är: min högstadielärare i naturkunskap sade ofta att naturen alltid söker efter jämvikt, vad händer då med naturens egen jämvikt när människan rubbar den?

Att manipulera vädret, trolla bort regn, framkalla regn… Tanken hisnar och oroar. Något säger mig också att jag bara skrapat lite på ytan av fenomenet ”weather modification”.


Mest Lästa