Kan man bli berusad av suggestionens kraft?
Hur kraftig berusning en stor stark ger beror i hög grad på drinkarens förväntningar, har forskning kommit fram till. Här en bild från den internationella ölfestivalen i Qingdao, Kina, i augusti i år. (Foto: AFP/GOH CHAI HIN)


Forskning har bekäftat att sinnet kan styra kroppen på sätt som har långtgående betydelse. Rapporter om att berusning inträffar inte endast genom alkohol, utan också genom bara suggestionens kraft, dyker upp då och då.

Ett tidigt exempel på detta är en händelse på 1800-talet i den amerikanska delstaten Maine.

Vid ett läger för skogshuggare fanns det lagringsflaskor för vaniljextrakt som innehöll alkohol. Arbetare i lägret bröt sig ibland in i lagret, drack vaniljextraktet och blev berusade. Till slut ändrade ledarna för lägret så att flaskorna med vaniljextrakt inte innehöll alkohol. Arbetarna bröt sig fortfarande in i lagret då och då och drack upp vaniljextraktet och blev fortfarande berusade – utan alkohol!

Att sinnet härskar över materian kan visas också genom icke alkoholhaltiga drinkar. ”Vad man tror kan vara lika viktigt som det man dricker”, enligt Dr Andrew Scholey, professor i psykofarmakologi vid University of Northumbria i Newcastle i Storbritannien.

Dr Scholey rapporterade år 2000 till det brittiska psykologsamfundet om sin studie av de psykologiska effekterna på dem som dricker koffeinhaltigt och koffeinfritt kaffe. Alla säger ju att koffeinhaltigt kaffe gör så att man håller sig vaken och blir mer alert. Koffeinfritt kaffe förväntas inte göra det.

Dr Scholey och hans forskarkollegor genomförde ett enkelt experiment, där försökspersoner fick kaffe och sedan utförde ett datoriserat test.

Utan att ha informerats delades försökspersonerna in i fyra grupper (A1, A2, B1, B2). Till dem som var i grupp A1 sade man att de fick koffeinhaltigt kaffe men de gavs i själva verket koffeinfritt. Till grupp B1 sade man att de fick koffeinfritt och de fick också det. Till grupp B2 sade man att de fick koffeinfritt när de egentligen fick koffeinhaltigt.

Forskarna upptäckte, som förväntat, att försökspersonerna som drack koffeinhaltigt kaffe var snabbare och mer noggranna vid datortestet – men bara om de trodde att de hade fått koffeinhaltigt kaffe.

De som drack koffeinhaltigt kaffe men trodde det var koffeinfritt gjorde sämre ifrån sig.

Det mest intressanta var att de personer som trodde att de druckit koffeinhaltigt kaffe, men i verkligheten hade druckit koffeinfritt, genomförde testerna som om de verkligen hade druckit koffeinhaltigt kaffe.

Vad man tror är verkligt kan således vara viktigare än det som egentligen är verkligt. Att sinnet härskar över materian visar sig på många sätt.

Artikelförfattaren Stephen Juan är filosofie doktor och antropolog samt medlem i fakulteten för människovetenskap vid University of Sydney, Australien.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-26/46372.html