Kan det ryska embargot orsaka kris i Frankrike?
(Från vä till hö) Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin, Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov promenerar i trädgården medan de diskuterar den pågående konflikten i östra Ukraina den 17 augusti på Villa Borsig i Berlin, Tyskland. Det har bekräftats åtminstone ett intrång med militära fordon från rysk mark in i Ukraina. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)


De senaste händelserna i Ukraina har lett till att EU och USA införde ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Dessa sanktioner som bedömts vara nödvändiga av den franske presidenten François Hollande är tänkta att ge en stark signal till Kreml. Ju fler militära konvojer Ryssland skickar till Ukraina desto mer ekonomiska sanktioner kommer att införas mot landet.

Frankrike har redan satt villkor för leveransen av Mistralslagskeppet ”Vladivostok” till Ryssland. Utebliven leverans av fartyget kommer att orsaka en ohållbar förlust för den franska ekonomin och sysselsättningen. Ändå anser Frankrikes allierade att denna åtgärd är nödvändig.

Ryssland svarade med ett embargo mot europeiska produkter, särskilt på franska grönsaker, vilket har skapat oro bland många producenter.

En kall sommar

De imponerande ukrainska protesterna, avsättandet av president Viktor Janukovitj och hans omedelbara exil till Ryssland har avslöjat Rysslands geopolitiska intressen.

Annekteringen av Krimhalvön, där en av de viktigaste militära hamnarna ligger i Sebastopol, genom en knappt förklädd kupp var förutsägbar på grund av dess strategiska läge i Svarta havet.

Krim är också ett avgörande område för en utvidgning av den Europeiska unionen och Nato. När dessa två hade kommit närmare Ukraina, skulle den ryska positionen ha blivit mycket svagare.

De ryska manövrarna verkade vara inspirerade av det kalla kriget. Men det var den osannolika kraschen av det civila flyget MH17 som misstänks ha skjutits ned av pro-ryska separatistfraktioner, som utlöste de massiva sanktionerna från USA och Europa; ekonomiska sanktioner som förbjuder handel med ryska aktier, militära sanktioner som förbjuder import och försäljning av vapen från Ryssland, och tekniska och andra sanktioner som ska styra tillgången till anläggningar med anknytning till energi.

Dessa åtgärder syftar till att minska stabiliteten på den ryska marknaden. Men franska företag fruktar det värsta: Renaults handel i Ryssland utgör 10 procent av dess verksamhet, och den franska oljekoncernen CGG får 15 procent av dess inkomster genom den ryska marknaden. Dessutom har den osäkra leveransen av ett andra Mistral fartyg äventyrat cirka 1000 arbetstillfällen i Frankrike.

Ett ljummet embargo

Tillkännagivandet den 6 augusti av det ryska embargot som svar på sanktionerna har oroat de franska exportörerna av frukt och grönsaker. Xavier Beulin, ordförande i det franska förbundet för lantbruksproducenter, har uppskattat förlusten till runt 500 miljoner euro.

Den ryska nyhetsnyhetsbyrån Ria Novosti förutsåg en politisk och ekonomisk mardröm för EU. Tjänstemannen vid EU, Vyugaudas Usackas, har uppskattat den globala förlusten som kan kopplas till det ryska embargot på runt 12 miljarder euro.

Dock skrev tidningen Forbes att jordbrukssektorn bara utgör 0,01 procent av EU:s BNP och åtgärderna kommer endast att ha begränsade effekter på vissa produkter.

Stéphane Le Foll, Frankrikes jordbruksminister, sade att den blockerade exporten från Frankrike till Ryssland uppgår till 1,1 miljarder euro. François Hollande har redan planerat en kompensationsplan för producenterna, och 125 miljoner euro har släppts ut till europeiska producenter av frukt och grönsaker.

Slutligen gäller det ryska handelsförbudet inte vin och sprit som är 40 procent av den franska exporten.

Ryssland importerar 35 procent av sitt livsmedel, vilket innebär att Ryssland kanske inte kan upprätthålla embargot till ett helt år som de har föreslagit från början.


Ursprunglig artikel på engelska