Kan det försvunna planet MH370 någonsin hittas?
Plakatet talar om årsdagen för det försvunna planet, 6 mars 2015, i Kuala Lumpur den 6 mars 2015. (Manan Vatsyayana / AFP / Getty Images)


För ett år sedan, den 8 mars 2014 försvann Malaysia Airlines Flight MH370 från radarskärmarna. Den vidsträckta södra Indiska oceanen tros vara den plats där planet befinner sig.

Nu har drygt 26 000 kvadratkilometer, cirka 40 procent av det prioriterade sökområdet genomsökts. Sökområdet ligger avlägset utanför Perth i Australien. Havsdjupet är 4000 – 5000 meter och dåligt väder och extrema strömmar försvårar sökarbetet.

För ett år sedan konstaterade FlightGlobal i en analys på sin hemsida att om planet flög norrut kommer det att hittas men om det flög söderut finns ingen garanti för att det någonsin kan hittas i den vidsträckta södra Indiska oceanen. Det uttalandet verkar  stämma. I fredags skrev de att hittills har ingen av de över hundra intressanta platserna i sökarbetet klassificerats som värda en omedelbar utredning.

Australiens premiärminister Tony Abbott nämnde på torsdagen det tröstlösa sökarbetet.

– Jag kan inte lova att den här intensiteten av sökarbete kan fortsätta för evigt, men vi ska fortsätta göra vårt bästa för att lösa mysteriet. Alla de som har deltagit i sökarbetet från luften och vattnet för att försöka få klarhet i MH370: s öde förtjänar vårt djupaste tack, sade han.

Författaren till ”Flight MH370: The Mystery”, Nigel Cawthorne, sade att han tror att planet aldrig kommer att hittas.

– Det finns ingen vettig teori om var det kan finnas, sade han i december till tidningen Express. Det mest sannolika är att det ligger någonstans i södra Indiska oceanen.

– Strömmarna där är de värsta i världen, vädret är det sämsta i världen och havsbotten är mer okänd än månens yta. Det är den mest avlägsna delen av den här planeten.

"Som en nål i en höstack"

Ungefär en månad efter planets försvinnande sade piloten Robert Goyer också att planet aldrig kommer att hittas.

”Även om sökarbetet är i rätt område ska vi komma ihåg att de letar efter vrakdelar  mindre än 20 meter långa och 6 meter breda eller troligen ännu mindre från luften och i båtar i ett enormt område. De letar oftast med blotta ögat i ett område fullt av miljontals flytande skräp där mycket kan likna de vrakdelar man kan förvänta sig från ett flygplan i öppet hav”, skrev han till CNN. 

”Även om man skulle hitta en ledtråd skulle de vara nästan omöjligt att verkligen hitta vraket, vilket är det enda sättet att lösa det här mysteriet”.

”Fick en knäpp”

Det har funnits många teorier om vad som hände planet och var det kan finnas.

För närvarande verkar teorin att planets två piloter, Zaharie Ahmad Shah och Fariq Abdul Hamid ”fick en knäpp” och kraschade planet i havet med 239 personer ombord mest sannolik.

Nik Huzlan är pensionerad pilot på Malaysia Airlines och har känt Shah i 30 år. Han sade till tidningen New York Times att om man ser på det logiskt och lägger undan känslorna så verkar det peka i den riktningen. Din bästa vän kan härbärgera de mörkaste hemligheter.

Men Huzlan har aldrig sett några signaler som gör att han tror att Shah skulle kunna göra en sådan sak.

– Trots logiken säger så, skulle han på eget bevåg av någon anledning leda 138 människor, vars liv han fått förtroendet att hålla i sin hand, till undergång på världens ensammaste plats, södra Indiska oceanen? sade han till tidningen.

Översatt från