Kampsportare gillade Shen Yuns klassiska dans
Joel White och Micaela Orpheus såg Shen Yun Performing Arts föreställning i Waterbury, USA, på Alla hjärtans dag, 14 februari. (Foto: Gary Du /Epoch Times)


När Shen Yun Performing Arts framträdde på Palace Theater i Waterbury i Connecticut, USA, var kampsportaren Joel White där tillsammans med Micaela Orpheus. Han är polis men driver också en karateskola där gymnasieläraren Micaela Orpheus är elev. Båda var imponerade av den skicklighet, precision och hängivenhet som alla dansarna visade i föreställningen. De såg likheter med rörelser som finns inom kampsport, vilket gjorde showen extra intressant för dem.

En perfekt utförd baklängesvolt, en graciös spark, en bensträckning – många av rörelserna i klassisk kinesisk dans för tankarna till kampsport. Men det finns också skillnader.

– Det är inte så att kampsport inte är artistisk, men det är ändå helt annorlunda. De har olika syften, förklarade Joel White.

New York-baserade danskompaniet Shen Yuns hemsida förklarar skillnaden på liknande sätt. Klassisk kinesisk dans och kampsport har utvecklats jämsides under årtusendena. De är sprungna ur samma rötter men har med tiden utvecklats för helt skilda ändamål. Kampsport har en praktisk användning medan klassisk kinesisk dans är en estetisk konstform för uppvisningsändamål.

– Det var helt fantastiskt. När jag tittade på artisterna en i taget var de helt perfekta, och när jag lutade mig bakåt och såg helheten blev det mästerligt, sade Micaela Orpheus som själv har dansat.

Föreställningen sträcker över Kinas 5 000-åriga gudomligt inspirerade kultur och visade myter och legender som Micaela Orpheus känner till.

Ett exempel är berättelsen om Apkungen, som handlar om en av karaktärerna i den klassiska kinesiska berättelsen ”Resan till västern”. I den fartfyllda dansen reser apan, som har magiska krafter, till Drakkungens undervattenspalats. Med stor elegans använder han där många olika vapen, helt i enlighet med den klassiska kinesiska dansformen.

Joel White sade att han hade flera favoritdanser, och den om Apkungen var en av dem. Men allra bäst tyckte han om undervattensälvorna som snurrade med sina spindelvävstunna kjolar så att de såg ut att flyta.

– Den var fantastisk att se! Vi hade det jättebra, och det var en bra sätt att fira Alla hjärtans dag på, sade han.

Gary Du och Catherine Yang rapporterade

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 börjar med föreställningar i Genève i Schweiz 25 – 28 februari, och senare i danska Århus 12 – 13 april.