Kampen om Japans omstridda Senkakuöar
En japansk aktivist utanför Senkakuöarna. (Foto: Antoine Bouthier / AFP)


I onsdags försökte fjorton Hongkongaktivister hävda Kinas suveränitet över Senkakuöarna, Östkinesiska havet, som kontrolleras av Japan. På lördagen anlände en del av den japanska flottan till det omstridda området under förevändning att de ville hedra de japaner som under andra världskriget dog i närheten.

Tidigt på söndagsmorgonen simmade ett tiotal japaner i land på en av öarna och viftade med japanska flaggor i ett försök att efterlikna de kinesiska aktivisterna, som i sina försök med att placera ut flaggor hade misslyckats, de blev istället alla arresterade.

En japansk politiker som var ombord på ett av fartygen berättade för nyhetsbyrån AFP: ”Jag vill visa det internationella samfundet att dessa öar är våra. Det är Japans framtid som står på spel”.

Även Taiwan gör anspråk på de omtvistade öarna, vilka ligger vid en viktig farled och omges av oljefyndigheter.

I Kina har händelserna utlöst stora protester med anti-japanska demonstrationer i flera städer. Bland annat har japanska restauranger och japanska bilar förstörts, rapporterar BBC.

”Japanerna har ingen rätt att stoppa oss. Det här är Kinas territorium”, sade aktivisternas talesman, David Ko, enligt AP, efter att Hongkongaktivisterna hade arresterats.

Det var sju aktivister som hade simmat från en fiskebåt till en av öarna. De hade med sig fem flaggor och sjöng den kinesiska nationalsången. Två personer återvände till båten Bao Diao II. Diaoyu är det kinesiska namnet på öarna.

Under aktiviteten hade ett trettiotal japanska kustbevakningsfartyg och polis följt händelseutvecklingen. Aktivisterna som greps är anklagade för illegal invandring, enligt The Japan Times.

Kina hävdar att öarna har varit en del av deras territorium sedan urminnes tider, medan Japan säger att de tog kontroll över skärgården i slutet av 1890-talet, enligt nyhetsbyrån BBC.

De fem små öarna är obebodda och ligger i Östkinesiska havet. Det har förekommit flera försök från kinesiska aktivister att nå öarna. Senaste gången man lyckades landstiga var 1996. Gruppen bestod av samma deltagare nu som då.

Aktionskommittén för att försvara Diaoyuöarna grundades 1996. Fjorton av de femtio medlemmarna var ombord på den senaste räden. De landsteg på den 67:e årsdagen av Japans kapitulation i andra världskriget.

Japans kabinettssekreterare Osamu Fujimura konstaterade att Japan äger Senkakuöarna enligt lag och har gjort så i över ett sekel. Han hävdar att Japans suveränitet inte bör ifrågasättas, enligt AP.

På frågan om hur Japan ska lösa situationen svarade Japans premiärminister Yoshihiko Noda: ”Vi kommer att hantera detta helt enligt lagen”.

Aktivisterna har flyttats till ön Okinawa. De kommer antingen att ställas inför rätta eller deporteras, skriver The Japan Times.

Läs den engelska artikeln av Joy Yang, tilläggsrapportering Världenredaktionen