Kampen mot brandinfernot
Den australiensiska skogsbranden slingrar sig genom norra Victoria. Drygt 3 000 brandmän har i veckan haft fullt upp med att bekämpa landets värsta skogsbrand på 70 år. (Foto: William West/AFP)


Skogsbränderna som härjar i fyra australiensiska stater, orsakar nu oro över att detta kan bli en upprepning av förödelsen vid 1983 års ask-onsdag. De australiensiska brandmyndigheterna säger emellertid att de arbetar hårt med hanterandet av skogsbränderna och att de är väl förberedda.
 
Graham Fountain, ställföreträdande chef i föreningen för landsortsbränder (CFA) i Victoria, säger att samtidigt som risken för skogsbrand på de utsträckta landområdena är stora, så ”finns det inte mycket vi kan göra åt moder natur”. CFA har däremot gjort sitt yttersta för att fokusera på förberedelserna och hanteringen av situationen.
 
– Vår strategi är att se till att vi, vad helst vi ställs inför, kommer att vara kapabla att minimera riskerna så mycket vi kan, berättar han för Epoch Times.
 
Brandbekämpningen i Victoria har varit aktiv de senaste två veckorna, då skogsbränder har härjat i de västra och sydöstra delarna av staten. Fyra hem har totalförstörts under de senaste dagarna och i sydöst har branden gått fram över mer än 270 000 hektar.
 
Över 33 skogsbränder har registrerats i New South Wales under de senaste dagarna, och i Tasmanien har flera hus förstörts i bränderna som drar fram i sydost och på västkusten. Brandmän i södra Australien övervakar dessutom en brand som redan konsumerat 120 000 hektar i Riverland-området. Misstankar finns på att vissa bränder kan vara anlagda. Australiensiska medier rapporterade i går att en man dog vid släckningarbeten av en misstänkt anlagd brand i Victoria.  
 
Likheterna mellan denna australiensiska sommar och sommaren 1982-83 började redan i augusti, då landets högsta brandmyndighet varnade för att de torra förhållandena redan var lika allvarliga som de som ledde till bränderna under den förödande ask-onsdagen.
 
Den dagen, fredagen den 16 februari 1983, förenades ett hundratal bränder och svepte genom delar av Victoria och södra Australien. 75 personer dödades och 300 hem förstördes, men också 1,3 miljoner hektar stora landområden brann ner. Bränderna, vilka började i november 1982, närdes av heta vindar, rekordhöga temperaturer och allvarlig torka i skogarna. Det australiensiska meteorologiska kontoret har förutspått liknande förhållanden för denna sommar och ser områdena Tasmanien, södra Australien, sydöstra Victoria samt de södra delarna av New South Wales som särskilt sårbara.
 
Med tanke på de senaste årens förbättringar i brandbekämpningen, teknologin, träningen, utrustningen, byggnadskraven och kommunikationerna, säger Fountain att det inte är konstruktivt att jämföra en brandsäsong med en annan, eftersom det finns grundläggande skillnader mellan de två.
 
– Att göra jämförelser mellan säsonger i historien är inte rätt, men vad vi kan göra är att se de nuvarande förhållandena och planera samt agera i enlighet med dem, säger han.

Med tanke på torkan, den stora mängden bränsle och den lilla mängden vatten, håller Fountain med om att förhållandena inbjuder till skogsbrand, men CFA har fokuserat på förebyggande åtgärder och hjälper samhällsmedborgarna att förbereda sig. Han säger att CFA har spenderat ett årtionde på att uppmuntra medborgarna att vara ”aktiva” snarare än ”passiva offer” i hanterandet av skogsbränderna. Resultatet av detta arbete börjar visa sig nu.
 
– Människor i samhället är nu väldigt medvetna om behovet av att utveckla säkerhetsplaner för skogsbränder, att uppdatera sig själva med den senaste informationen på hemsidor och i media. De kräver korrekt information i god tid för att fatta sina beslut, säger han.”
 
26 procent av skogsbränderna tänds på av ”torra åskstormar” medan många fler härstammar från mänskliga aktiviteter, vilket är orsaken till att Fountain uppmanat folk att vara vaksamma.
 
– Vi behöver minimera risken för påtändning genom antingen oförsiktighet eller olyckshändelser så mycket som vi kan.”
 
CFA och Victorias regering har varnat befolkningen som planerar att tillbringa sin semester i bergen eller nära kusten och uppmanat dem att vara mycket försiktiga.
 
– De måste förstå att riskmiljöerna är annorlunda. De behöver anpassa sitt beteende i enlighet med förhållandena och försäkra sig om att de inte bidrar till ett nytt brandutbrott säger Fountain.