Kampanjen mot korruption i Kina kan visa sig vara tandlös
Wang Qishan vid en gemensam presskonferens efter det femte strategisk-ekonomiska mötet mellan Kina och USA, den 5 december 2008 i Peking. Wang leder den nya satsningen på korruptionsbekämpning. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Kinas anti-korruptionskampanj, som sägs vara mycket behövd för att partiet och staten ska kunna räddas, och som lanserats med pompa och ståt, kan trots allt visa sig vara tandlös.

Wang Qishan, Kinas nye sekreterare för den centrala kommissionen för disciplinär granskning kallade samman åtta sakkunniga till ett särskilt möte den 30 november.

Sex av de åtta framförde behovet av ett system för att få partifunktionärer att redovisa sina ekonomiska tillgångar, enligt en rapport från Economic Observer den 9 december, en ekonomisajt på internet med bas i Shandong.

Universitetsprofessorn Jiang Mingan från Peking, en av de sakkunniga på mötet, sade till Economic Observer att samtidigt som Wang litade på att processen med att få fram uppgifter om tillgångar skulle komma igång så konstaterade han också att det skulle bli ”svårigheter”.

Kinesiska nätanvändare har hoppat på anti-korruptionståget med stor entusiasm och hjälper till med att avslöja fall av korruption. Men många nätanvändare tvivlar nu på den kinesiska regimens uppriktighet i kampen mot korruption.

Nyhetsbyrån Bloomberg citerade en nätanvändares sarkastiska inlägg: ”Det kommer inte att bli några mer svårigheter efter att de åtta stora familjerna har överfört alla sina pengar och egendomar.”

De ”åtta stora familjerna” är ättlingar till en elitgrupp av tidigare revolutionära kämpar som ledde Kinas ekonomiska öppnande efter Maos död och skaffade sig väldiga rikedomar och ett enormt inflytande

Wu Shuping, en mikrobloggare från Guangdong, kommenterade de långsamma framstegen med att få tjänstemän att deklarera sin förmögenhet, jämfört med hur snabbt nationella folkkongressen fick igenom den senaste lagen om att internetanvändare ska identifieras.

Wu sade till sina hundratusen prenumeranter: ”Det nya lagen om internetsäkerhet tog bara två dagar att anta – från den 27 december, när förslaget antogs, till omröstningen om lagförslaget den 28 december – jämfört med de 18 åren och vilket pågår ännu, sedan diskussionen om utlämnande av offentliga tjänstemäns förmögenhet började. Och ändå finns det fortfarande ingen lösning i sikte inom överskådlig framtid. Lagen gör förstås inga undantag för internet, men för politiker.”

Tidigare under 2012 sände Lei Chuang, doktorand från Shanghai Jiao Tong universitet, ett brev till partiets 53 centrala departement, och bad dem att avslöja sina löner, enligt Ekonomiska Observer.

Lei Chuang hoppades att åtminstone en högt uppsatt tjänsteman skulle vilja träda fram och deklarera sin inkomst, men ingen gjorde det, fastän Lei fick svar från 40 departement, sade artikeln.

Lei Chuang förutspådde att till och med för de lägst rankade regeringstjänstemännen skulle det ta tio år att avslöja deras löner, och 20 till 30 år tills alla tjänstemännens löner skulle bli offentliga.

China Youth Daily instämde i Lei Chuangs förutsägelse och skrev att 20 år ”inte är långsamt utan snabbt för ett sådant jätteland som Kina.”

Översatt från engelska.