Kampanj i Kina för att använda riktiga namn på nätet


I maj meddelade den kinesiska regimen att man planerar att tvinga landets 400 miljoner internetanvändare att använda sina riktiga namn på nätforum. Många är oroliga för att det fria ordet på internet kommer skadas ytterligare av detta, eftersom kinesiska nätanvändare kan hamna i fängelse för sina inlägg.

Nu har dock en kampanj dragits igång som försöker bryta igenom den rädslan. Den kallas ”Öppna din mun, säg ditt riktiga namn”.

Den frispråkiga artisten och aktivisten Ai Weiwei från Peking startade det här initiativet i söndags. Han bad twitteranvändare att använda sina riktiga namn. Genom att bryta igenom rädslan för att avslöja sin identitet kan kinesiska internetanvändare börja göra ett verkligt avtryck, sade Ai Weiwei till Voice of America.

– Det här är ett nödvändigt steg. Givetvis kan man fortsätta att vara anonym hur länge som helst, men jag tror inte det räcker för en person att bara kritisera regeringen. Kritik räcker inte. Varje person som gömmer sig eller agerar fegt har byggt den arrogans som präglar dagens diktatur, sade Ai.

Inom några timmar hade hundratals personer postat sina namn på Ais twittersida.

Zhang Weiguo, som är chefredaktör på Hongkongbaserade Trend Magazine menar att det här är en betydelsefull rörelse.

– Nu kommer de här krafterna fram av sig själva och vill ha ett system där man använder sina verkliga namn på internet. Det har faktiskt brutit det skräcksystem som det kinesiska kommunistpartiet arbetat utifrån de senaste 21 åren. Med andra ord fruktar inte längre samhället och de demokratiska krafterna det här politiserade, förtryckande styret som gällde under eran kring Himmelska fridens torg. Folket har mod att stå upp och protestera mot kommunisterna. Så detta är mycket betydelsefullt, sade Zhang.

På senare år har den kinesiska regimen använt övervakning och censur på internet att slå ner på dissidenter.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37594/