Kampanj för bojkott av Google
Filip Björner i Stockholm har startat en kampanj för bojkott av sökmotorn Google, eftersom företaget böjt sig för Kinas kommunistregims krav på cencur av Internet. (Foto: privat)


– Kommunismen i Kina är den värsta farsot jag känner till, säger Filip Björner från Stockholm.
Han har startat en fredlig kampanj mot kommunismen via en Internetsajt. Han vill bojkotta Google eftersom de stödjer kommunismens förtryck av det kinesiska folket.

– Det är inte svårt att bojkotta Google säger Filip med eftertryck i rösten och menar att det finns många alternativa sökmotorer, som också ger många träffar. (Se tips längst ner.)

Filip förklarar att han hört talas om den kinesiska censuren i omgångar. Han berättar också att både Google och Alta Vista år 2002 själva drabbades av bojkott från de kinesiska myndigheterna.

-Först drabbades Google och därefter också Alta Vista och då var det ”synd” om dem, men sedan började Google anpassa sig efter deras krav, säger Filip.

År 2006 kulminerade det och Google agerar nu aktivt med att understödja censorerna genom ett nytt kraftfullt och skräddarsytt  verktyg som hjälper regimen i Kina att dölja information genom en ny Google-version, ”google.cn”.

Det fick mig att gå i taket. Den Googleversionen gör att kommunisterna kan censurera precis det som passar dem. Det är exempellöst omoraliskt.

Filip har skrivit brev till Alta Vista men säger att då de inte besvarat hans mejl har han inte längre någon förhoppning om att de är ett bättre moraliskt alternativ till Google.

Filip är gift, har två barn och arbetar som spärrvakt i tunnelbanan. Han kallar sig för objektivist och ateist, men uttrycker ändå att han har religösa hjältar som förebilder i sitt dagliga liv. Han tycker att vi i västvärlden är lite för slappa och därför inte bekymrar oss om andras problem.

-Vi är lite för bekväma, godtrogna och naiva. Han tror att det kan ta månader innan snöbollen börjar rulla på, men av de inlägg och mothugg han får på sajten kommer han att dra lärdom och genom det  komma vidare.

Filip tycker att det viktigaste just nu är att hitta andra moraliskt bra alternativa sökmotorer som kan ersätta Googles övertag.

Man behöver inte miljontals träffar när man söker efter något, vem  använder sig av tusentals träffar?

Han menar att Google hjälper kommunisterna att förtrycka Fastlandskinas folk av kommersiella skäl och hoppas att fler ska förstå situationen i Kina genom den här kampanjen.

-Jag vill se kommunismen falla, säger Filip. Eller, för att uttrycka det lite mer positivt: Tänk vilken enorm tillgång att se ett fritt folk i Kina, säger Filip Björner och fortsätter:

Diktaturer som Iran riktar hatiska tongångar mot USA, men folket lever under förtryck. Jag tror inte att den genomsnittlige iraniern vill leva i förtryck och jag tror inte att kineser är annorlunda på den punkten. Men samtidigt finns det vissa människor som känner sig trygga under förtryck, det är det de är vana vid.

Om kampanjen mot Google:

Vill du veta mer om kampanjen mot Google kan du söka vidare på:
http://hem.passagen.se/boycott-google/
Vill du prova några andra sätt att söka på internet finns det några alternativ tex: www.clusty.com. och www.ask.com.
En sammanställning av olika sökmotorer hittar du på: http://www.annalindhbiblioteket.se/internet_search/searchengines.asp
Yahoo och MSN ger antagligen näst bäst resultat efter Google, men de bugar alla för kkp. Alta Vista tillhör Yahoo.