Kamp om internetfrihet mellan Kina och den fria världen oundviklig, menar kommentator
- Det internationella trycket på kommunistpartiet är faktiskt bra för det kinesiska folket. Det kan hjälpa oss att få friare tillgång till information, sade den politiske kommentatorn Hu Ping


Kina höjde tonläget i sin reaktion på kritiken mot cyberintrången den 22 januari, då Pekingfinansierade Global Times kallade USA:s utrikesminister Hillary Clintons önskan om ”ett enda internet där hela mänskligheten har samma tillgång till kunskap och idéer” för ”informationsimperialism”.

Clinton uppmanade även den kinesiska regeringen att undersöka cyberattackerna som ledde till att Google nu överväger att lämna Kina. Det första svaret på hennes kommentarer kom samma dag från Kinas vice utrikesminister He Yafei. Enligt statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua sade han att incidenten ”inte ska kopplas till relationerna mellan de två regeringarna och länderna, det är en överreaktion”.

Dagen därpå skrev taleskvinnan Ma Zhaoxi på kinesiska utrikesministeriets hemsida: ”Vi uppmanar USA att respektera fakta och sluta angripa Kina med så kallad internetfrihet som ursäkt.” Referensen till ”informationsimperialism” dök upp samma dag.

Med tanke på Kinas reaktion intervjuade Sound of Hope Radio (SOH) den politiske kommentatorn Hu Ping, som även är chefredaktör för tidskriften Beijing Spring. Ett öppet internet är det kinesiska kommunistpartiets största skräck, eftersom internetkontroll är absolut nödvändig för att upprätthålla diktaturen, menar Hu. Kampen om informationsfrihet på internet är knutet till kommunistpartiets öde.

Motsättningen mellan den kinesiska regimen och det internationella samfundet är oundviklig, eftersom informationsfrihet är livsnödvändigt för strävan mot demokrati och frihet, tillade han.

Hu anser att He Yafeis svar visar Pekings skuld.
– Vi kan se att detta är kommunistpartiets allvarligaste svaghet. Så länge som det internationella samfundet fortsätter att insistera på den fundamentala principen om frihet, kan de framgångsrikt sätta press på den kinesiska regimen.

Hu anser att längtan efter informationsfrihet ligger i människans natur.
– Till och med under kulturrevolutionen, i den stängda miljön på rödgardisternas tid, försökte många människor fortfarande enträget att hitta böcker att läsa och lyssnade på Voice of America. De var hungriga efter information.
Han tillade att han hoppas att alla människor ska stå på frihetens och rättvisans sida.

Hu varnade även för att kommunistpartiet kan komma att använda sina gamla trick för att väcka upp kinesernas patriotism och därigenom leda bort fokus från den verkliga frågan. Påståendet om ”informationsimperialism” kan vara en strategi från regimens sida att ignorera det internationella trycket och fortsätta att blockera internet medan man försöker övertyga folket om att världssamfundet lägger sig i Kinas interna angelägenheter.

Han hoppas att det kinesiska folket kommer se igenom det här knepet. Restriktioner på internet drabbar själva det kinesiska folket, det har inget att göra med patriotisk självkänsla, sade han.

– Så det internationella trycket på kommunistpartiet är faktiskt bra för det kinesiska folket. Det kan hjälpa oss att få friare tillgång till information. Vi borde ställa oss på världssamfundets sida, inte stödja kommunistpartiets diktatur, avslutade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28583/