Kalmarpolisen satsar på lokuspoliser


I fredags ringde dörrklockan vid tretiden på natten och fastighetsägaren undrade vad som stod på. När han öppnade dörren stod ingen utanför. Det var bara att gå och lägga sig igen. Men inne i sängkammaren fanns en yngling, som raskt flydde ut genom det öppna fönstret.

Hade han stulit något? Jo då, ett antal fotbollsbiljetter till Kalmar FF:s hemmamatch.

Det här var en av de händelser som Kalmarpolisen fick in anmälan om i fredags. Just Kalmarpolisen satsar nu på så kallade lokuspoliser.

Tanken med lokuspoliser är att fler som råkar ut för brott, ska få besök och stöd av polisen och att fler brott ska klaras upp. De ska även göra polisen mer synlig i Kalmarområdet.

– Vi kan besöka betydligt fler ”kalla” brottsplatser, det vill säga brottsplatser där man vet att gärningsmannen inte längre finns kvar, och ge personligt brottsofferstöd och brottsförebyggande information, säger Ulf Ericsson, operativ chef i Kalmar län.

Anders Waltersson är en av lokuspoliserna och nog är han synlig med sin blålackerade motorcykel och med poliskläder som lyser lång väg. På polisens hemsida tror man att Waltersson är Sveriges första brottsplatsundersökare på motorcykel.