Källa uppger att Bo Xilai utreds vidare av politbyrån


En källa inom det kinesiska kommunistpartiet har avslöjat att samtliga nio medlemmar av politbyråns ständiga kommitté har gått med på att avsätta en särskild grupp för att utreda Bo Xilai, Chongqings partichef. Detta rapporterade Hongkongbaserade Apple Daily, som i sin tur citerade en kinesisk nyhetssajt baserad i utlandet.

Nyligen greps Wang Lijun, Bos närmaste man och Chongqings tidigare polischef, och man misstänker att han nu vittnar mot sin forne chef. Utredningsgruppen ska enligt uppgift innefatta bland andra He Guoqiang, sekreterare för den centrala kommissionen för disciplininspektion och Zhou Yongkang, sekreterare för den politiska och lagstiftande kommittén.

Apple Daily stödde sin rapport på den kinesiska politiska nyhetssajten Mingjing, som talat med en källa med information om disciplininspektionen och det centrala propagandadepartementet. Enligt denne är åtta av nio medlemmar av politbyråns ständiga kommitté fast beslutna att utreda Bo Xilai. En medlem tyckte inte om idén på grund av hans familjs enorma ekonomiska intressen i Chongqing och Sichuanprovinsen, men gick till sist motvilligt med på planen. 

Rapporten nämnde inte vem denne var, men av de nio medlemmarna i kommittén är det bara Zhou Yongkang och He Guoqiang som arbetat i Chongqing eller Sichuan tidigare. 

Enligt artikeln ska även förre generalsekreteraren för kommunistpartiet, Jiang Zemin, ha gått med på att Bo ska utredas, för att, som det hette ”ge partiet och folket en förklaring”. De nio politbyråmedlemmarna var eniga om att utredningen borde följa partiets interna procedurer och att Bo därmed kommer sitta kvar på sin post tills vidare. 

Rapporten citerade källan som sade att möjligheten för Bo att komma in i politbyråns ständiga kommitté nu är lika med noll och att spelet är slut för honom. 
– Vad partitopparna nu funderar på är hur de ska kunna bli av med Bo och ändå rädda ansiktet på partiet, sade källan. 

Den kinesiskspråkiga, utlandsbaserade mediasajten Boxun rapporterade att Peking nu försöker ta reda på vem som informerade Bo Xilai om att Wang Lijun, hans högra hand, polischef och vice borgmästare, besökte det amerikanska konsulatet i Chengdu. Wang trodde att Bo tänkte låta lönnmörda honom och flydde därför till konsulatet. Han lämnade konsulatet eskorterad av partitjänstemän från Peking. Nu utreds han av disciplininspektionen, och baserat på fördömande uttalanden om Bo som han fällde när han lämnade konsulatet tros han vara angelägen att ge inspektionen information om Bo. 

Myndigheterna i Chengdu och Chongqing fick veta att Wang befann sig på konsulatet först när myndigheterna i Peking meddelade dem, enligt en artikel i tidskriften New Century Weekly som publiceras av medieföretaget Caixin. 

Efter att Wang kom in på det amerikanska konsulatet informerade konsulatet utrikesministeriet, som i sin tur rapporterade till den högsta ledningen inom centralregeringen och högt uppsatta tjänstemän i den politiska och lagstiftande kommittén, enligt Boxun.

Det spekuleras i att den som läckte nyheten kan vara en sekreterare på endera utrikesministeriet eller politiska och lagstiftande kommittén, eller också sekreterare till någon av de nio politbyråmedlemmarna. 

Efter händelseutvecklingen i Chongqing har Zhou Yongkangs namn nämnts ofta i media. Zhou har tidigare öppet stöttat Bos kampanjer. De två mest uppmärksammade har varit ”slå till mot det svarta”-kampanjen, som officiellt ska vara riktad mot organiserad brottslighet, samt kampanjen för att sjunga kommunismförhärligande ”röda sånger” från Mao-eran. 

Den 9 februari citerade Chongqing Daily Zhou på sin förstasida, där han försvarade Bos kampanj mot organiserad brottslighet. AFP citerade en källa som sade att Zhou Yongkang var positiv till att Wang Lijun avsattes som polischef för Chongqing.

Bo Xilai har vänt sin tidigare nära allierade Wang Lijun ryggen. Det ser nu även ut som om Jiang Zemin och dennes nära allierade Zhou Yongkang också vänt sig mot Bo.

– Nu har Bo blivit en stor politisk kaka som många personer vill ha en del av, sade en källa inom disciplininspektionen till Mingjing. 

Översatt från engelska