Kalla nätter för protesterande bärplockare
De thailändska bärplockarna försöker att hålla värmen med täckjackor, mössor och filtar på parkeringen i Umeå, den 13 september 2013. (Foto: Linda Wiklund)


En grupp med thailändska bärplockare protesterar sedan i tisdags på en parkering i centrala Umeå. De hävdar att de inte har fått lön för sitt arbete från det bemanningsföretag som anställde dem.

Gruppen på runt 100 thailändare har bosatt sig på parkeringen på Norrlandsgatan i närheten av fackförbundet Kommunals lokaler. De bor i minibussar, bilar med släp och pick up-bilar övertäckta med presenningar.

De säger att de mest av allt vill få ut sin lön så att de kan åka hem. Många av dem har lånat pengar för resan till Sverige, och vill betala tillbaka pengarna i tid. Enligt uppgift har de jobbat i Sverige i två månader.

Efter fem dygn med kalla septembernätter är de mycket trötta och försöker att vila så gott det går i de trånga utrymmena. En del ligger intill ett staket direkt på grusplanen och försöker sova.

Engagerade umeåbor försöker att hjälpa till. Såväl privatpersoner som föreningar och företag är representerade.

Det har ordnats med toaletter och duschmöjligheter för de protesterande. Just nu är det kylan som är svårast, så man efterlyser därför fotogenkaminer.

Enligt uppgifter finns det flera grupper av thailändare som försöker att ta sig in till Umeå, bland annat ett hundratal bärplockare som för närvarande befinner sig utanför Konsum i Lesjöfors i Värmland.

”De vill ta sig till Umeå, eftersom de har hört att de där kan få hjälp. Men de har fått sina bilar beslagtagna, och de vet inte hur de ska ta sig fram. Och de får inte återvända till sitt boende”, sade Värmlands Folkblads reporter Lisa Harkman på lördagen, enligt VK.

Rapportering av Linda Wiklund för Epoch Times Sverige.