Kakao- och kaffeexporten en stridsfråga i Elfenbenskusten
Boende i Abidjans förort Abobo flyr med sitt bagage den 25 februari 2011 på grund av striderna mellan Elfenbenskustens säkerhetsstyrkor och anhängarna till den nyvalda presidenten Alassane Quattara. (Foto: AFP/Sia Kambou)


Elfenbenskustens besegrade president, Laurent Gbagbo, har på nytt tagit kontroll över nationens kakao- och kaffeexport.

Gbagbo meddelade på måndagen att endast staten kunde köpa kakao och kaffe från odlare och att bara staten kunde exportera produkter, enligt rapporter i medierna.

Nyheten kommer när Elfenbenskusten är på gränsen till inbördeskrig på grund av ett fortsatt politiskt dödläge efter förra årets presidentval.

Den internationellt erkända vinnaren, Alassane Ouattara, införde i januari ett förbud på export av kaffe och kakao i ett försök att skära av Gbagbos finansiering. I februari förlängde Ouattara förbudet fram till mars.

Den oberoende, ideella internationella krisgruppen varnade för risken för väpnad konflikt mellan anhängare av Gbagbo och Ouattara under de närmaste månaderna. Det sades att konflikten kunde innebära massvåld mot civila och provocera militärt ingripande från grannländerna.

Enligt FN:s flyktingorgan har oroligheterna i Elfenbenskusten fördrivit cirka 300 000 personer till Abidjan, landets ekonomiska huvudstad, och fått 70 000 människor att fly till grannlandet Liberia.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/ivory-coasts-defiant-president-seizes-cocoa-and-coffee-exports-52633.html