Kajerna i Stockholm fylldes med folkliv
Émelie Granieri seglar för första gången på skonaren Ingo i Tall Ships' Races.


Himlen mörknade under fredagseftermiddagen i centrala Stockholm, men efter åskvädret klarnade det upp och senare på kvällen såg man folk som strosade längs kajerna i Stockholm och beundrade de olika skeppen i Tall Ships’ Races.

Vid Skeppsholmen där vandrarhemmet Af Chapman brukar ligga förtöjt låg skonaren Ingo från Sverige och briggen Fryderyk Chopin från Polen. Ombord på Ingo träffade jag Émilie Granieri, 15 år från Berghem och hon berättade att det är första gången som hon seglar.

Émilie och den övriga besättningen går i ett trevaktssystem. Hon ingår i teamet som börjar klockan tolv och går i vakt fyra timmar, sedan är de lediga åtta timmar innan de åter har fyra timmars vakt. Hon hinner vara med ombord totalt 13 dagar. Det första hon fick göra när hon kom ombord var en säkerhetsgenomgång.

I början hade Émilie inga tankar alls att delta i The Tall Ships’ Races, men när hennes moster Karoline Magnusson – andre styrman ombord – frågade om hon ville följa med på kappsegling bestämde hon sig för att göra det. Vädret verkar dessutom bli bättre och hon ser fram emot att segla. Émilie och Karoline kommer att segla från Stockholm till Szczecin i Polen, som är Ingos första och enda etapp. Några i besättningen hade bunkrat mat och vips försvann Émilie och Karoline för att hjälpa till att bära in matkassarna ombord.

– Sjölivet är en god fostrare. Framför allt lär de sig att arbeta i team, säger Karoline som är övertygad om att systerdottern får en oförglömlig upplevelse ombord.

Jag gick över till briggen Fryderyk Chopin och träffade Natalia Buchholz, 17 år från Warsava i Polen. Hon har seglat tre gånger tidigare, men det är första gången hon deltar i The Tall Ships’ Races. Hon steg på i Århus och innan fartyget anländer till slutmålet i Szczecin i Polen hinner hon vara 30 dagar ombord. Vädret har varit fint, men när de lämnade Kotka blev det sjögång och hon drabbades av lite sjösjuka.

Natalia är ”vaktchef” ombord och hon ser till att andra kommer i tid till sina vakter, detta innebär att hon alltid måste komma först. Totalt är de 45 ombord och de flesta är tjejer, de har blivit som en familj. Det bästa Natalia vet är känslan att vara ute på sjön, det är en härlig känsla av frihet säger hon.

Sedan promenerar jag tillsammans med Émilie och Karoline till Skeppsbron. På stora scener spelar Shirley Clamp, Sonja Aldén och Sanna Nielsen och många stannar till och lyssnar medan kvällshimlen färgar sig röd.

Kort fakta

Klass B
Ingo
Nationalitet: Sverige, Rigg: Skonare. År: 1922, Längd (m): 37,80

Klass A
Fryderyk Chopin
Nationalitet: Polen, Rigg: Brigg, År: 1992, Längd (m): 54,50
De deltagande fartygen klassificeras in i och tävlar i en specifik klass beroende på fartygstyp.

Klass A
Samtliga segelfartyg över 40 meter, ”längd över allt” (LÖA).

Klass B
Traditionellt segelfartyg med LÖA under 40 meter och med en ”vattenlinjelängd” (VLL) på minst 9,14 meter.


Natalia Buchholz från Polen är vaktchef på briggen Fryderyk Chopin.

Natalia Buchholz från Polen är vaktchef på briggen Fryderyk Chopin.