Kaffetåren på gott och ont
Svenska folket är världens näst största kaffekonsumenter. För människans och miljöns skull bör vi välja det ekologiskt odlade kaffet när vi handlar. (AFP PHOTO/ROBERTO ESCOBAR)


För de flesta svenskar är kaffet en självklar dryck och att avstå från kaffetåren kan upplevas som helt otänkbart. Dessvärre har kaffet en rad negativa hälsoeffekter och väljer vi ändå att dricka det så bör det vara ekologiskt.

Att vänja sig vid kaffe är en slags initieringsrit till vuxenlivet. De äldre arbetskamraterna är oftast de som bjuder oss den första koppen i lunchrummet om inte våra föräldrar har gjort det.

Med lite mjölk och socker brukar det slinka ner och långsamt vänjer vi oss vid den kärva smaken. Dock inte alla lyckas vänja sig. En del förblir te- eller saftdrickare hela livet.

Den ovana kaffedrickaren kan känna en darrighet som uppstår efter att man druckit en kopp kaffe, framförallt på tom mage. En känsla av att känna sig ”speedad” på ett obehagligt sätt infinner sig, men som efter regelbundet intag av kaffe försvinner efter en tid.

En inbiten kaffedrickare kan ha kaffefria perioder under livet. Vid sjukdom, och för kvinnor under graviditeten, kan man uppleva att det tar emot att dricka den svarta drycken. Kanske är det en naturlig mekanism som hjälper oss att återfå hälsan och för det ofödda barnet från att förskonas från onödiga gifter.

En studie som publicerades i American Journal of Obstetrics and Gynecology 2008, visar samband mellan kaffekonsumtion och missfall.

Forskarna kom fram till resultatet att ett dagligt intag av mer än 200 mg kaffe fördubblar risken för missfall. Enligt amerikanska forskarna bör gravida kvinnor inte dricka mer än högst en kopp kaffe per dag, men helst avstå helt.

Koffein kan passera moderkakan och påverka fostrets ämnesomsättning. Man tror också att koffein minskar blodflödet till moderkakan, något som påverkar fostrets utveckling negativt.

Enligt det svenska Livsmedelsverkets rekommendationer bör gravida kvinnor inte få i sig mer än tre koppar kaffe per dag, vilket motsvarar 300 mg koffein.

Men det finns också rön och studier som påvisat att kaffe skulle ha vissa positiva hälsoeffekter.

Betyder detta att vi skall börja dricka kaffe eller öka intaget för att förbättra vår hälsa?

Nej knappast, menar den amerikanske läkaren Franklin McCoy i en intervju i den engelska upplagan av Epochtimes.

I  artikeln förespråkar McCoy, som är läkare i invärtes medicin,  total avhållsamhet från kaffe som det bästa för hälsan.

Trots att kaffe kan ha vissa gynnsamma effekter, såsom minskning av gallstenar, så bör vi inte lära oss dricka det av hälsoskäl eftersom de negativa effekterna överväger, menar han.

Kaffedrickande har vid flera studier visat sig ge upphov till tillstånd såsom aggression, depression, paniksyndrom, sömnproblem och oro.

Det har också visat sig att kaffedrickande också kan ge fysiska symtom. Magkatarr, inflammation i matstrupen, eksem, ”restless legs” och benskörhet kan sammankopplas med kaffedrickande.

Personer som lider av förmaksflimmer rekommenderas att avhålla sig från kaffe. Förmaksflimmer är en av de vanligaste störningarna av hjärtats rytm. Orsaken till varför man får förmaksflimmer är bara delvis kända men enligt den svenska vårdupplysningssidan ”Vårdguiden” kan man få förmaksflimmer om man dricker för mycket kaffe.

Det finns också forskning som påvisat samband mellan koffein och diabetes. En sådan studie har letts av James Lane vid Duke University och resultatet har publicerats i tidskriften Diabetes Care förra året.  Man kom fram till att personer med typ 2 diabetes helst bör avstå från kaffe eftersom det visade sig höja blodsockernivån kraftigt.

Vid en omfattande svensk studie som genomfördes mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska Institutet i Stockholm 2004, upptäckte forskarna att ett högt kaffeintag ökade risken för benskörhetsfrakturer.

Forskarna följde 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och man kom fram till att de kvinnor som drack fyra koppar kaffe per dag hade 20 procent större risk att drabbas av frakturer än de som bara drack en kopp kaffe per dag.

Vi svenskar är  en av de  största kaffekonsumenterna i världen, näst efter finländarna. Vi dricker i genomsnitt nio kilo kaffe per år per person.

Det är viktigt att veta att kaffe är en av de mest besprutade grödorna i världen och det sätt som kaffebönorna odlas och förädlas kan påverka både människor och miljö. Men vill vi inte avstå från kaffe så bör vi välja det ekologiskt odlade kaffet.

Läs gärna tidigare artiklar om kaffe:
http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/30/10299.html” target=”_blank”>http://www.epochtimes.se/articles/2006/10/04/10107.html