loadingBroccoli innehåller rikligt med vitamin K. (Foto: Pirjo Svensson/EpochTimes)
Broccoli innehåller rikligt med vitamin K. (Foto: Pirjo Svensson/EpochTimes)
Hälsa & Livsstil

K-vitamin - ett viktigt näringsämne

Franklin McCoy, M.D. för Epoch Times New York

Vitamin K är troligen mest känt för dess betydelse för blodets levringsförmåga. Vitaminet har dock även många andra viktiga funktioner.

Studier har visat vikten av K-vitaminet för benbildning, blodkärlen och att stärka immunsystemet.

Eftersom vitamin K finns i flera olika slags föda och att kroppen har en fömåga att återanvända vitaminet och att bakterierna i inälvorna kan syntetisera K2-vitamin (menakinon), anses det inom det medicinska området att människor knappast behöver tänka på konsumtionen och tillförseln av K-vitamin.

Lägre konsumtion av K-vitamin har samband med en högre förekomst av höftfrakturer och benskörhet.

Andra studier har visat att låg konsumtion av vitamin-K har ett samband med förkalkning av blodkärl.

Ytterligare studier har påvisat att patienter med vissa cancerformer har haft nytta av högre doser av vitamin-K än vad som är normalt.

Vår rikaste källa till K-vitamin kommer från växtriket. Gröna bladgrönsaker såsom grönkål, mangold och persiljeblad har mycket vitamin-K1 (fyllokinon). Den finns också i rikliga mängder i födoämnen som till exempel broccoli, brysselkål, spenat och vitkål. Även hallon, svarta vinbär och jordgubbar innehåller vitamin-K, fast i mindre mängder.

Om man äter dessa födoämnen i tillräcklig mängd behövs det normalt inget kosttillskott med vitamin-K. Eftersom vitaminet är fettlösligt är det bra att ha fett i måltider som innehåller stora mängder av vitamin-K.

Antikoagulationsmedel (blodförtunnande mediciner) såsom warafarin (waran) stör omsättningen av vitamin-K. Om en patient medicinerar med blodförtunnande bör man söka råd från sin läkare innan man äter stora mängder med mat som innehåller vitamin-K. För övrigt är det klokt att komma ihåg vad vi fick höra som små barn: ”Ät upp de gröna grönsakerna!”

Referenser:

Ten Important Facts About Vitamin K That You Need to Know by Dr. Joseph
Mercola with Rachael Droege,
http://www.mercola.com/2004/mar/24/vitamin_k.htm

Vitamin K by the Linus Pauling Institute,
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminK/

Mest lästa

Rekommenderat

loadingBroccoli innehåller rikligt med vitamin K. (Foto: Pirjo Svensson/EpochTimes)
Broccoli innehåller rikligt med vitamin K. (Foto: Pirjo Svensson/EpochTimes)
Hälsa & Livsstil

K-vitamin - ett viktigt näringsämne

Franklin McCoy, M.D. för Epoch Times New York

Vitamin K är troligen mest känt för dess betydelse för blodets levringsförmåga. Vitaminet har dock även många andra viktiga funktioner.

Studier har visat vikten av K-vitaminet för benbildning, blodkärlen och att stärka immunsystemet.

Eftersom vitamin K finns i flera olika slags föda och att kroppen har en fömåga att återanvända vitaminet och att bakterierna i inälvorna kan syntetisera K2-vitamin (menakinon), anses det inom det medicinska området att människor knappast behöver tänka på konsumtionen och tillförseln av K-vitamin.

Lägre konsumtion av K-vitamin har samband med en högre förekomst av höftfrakturer och benskörhet.

Andra studier har visat att låg konsumtion av vitamin-K har ett samband med förkalkning av blodkärl.

Ytterligare studier har påvisat att patienter med vissa cancerformer har haft nytta av högre doser av vitamin-K än vad som är normalt.

Vår rikaste källa till K-vitamin kommer från växtriket. Gröna bladgrönsaker såsom grönkål, mangold och persiljeblad har mycket vitamin-K1 (fyllokinon). Den finns också i rikliga mängder i födoämnen som till exempel broccoli, brysselkål, spenat och vitkål. Även hallon, svarta vinbär och jordgubbar innehåller vitamin-K, fast i mindre mängder.

Om man äter dessa födoämnen i tillräcklig mängd behövs det normalt inget kosttillskott med vitamin-K. Eftersom vitaminet är fettlösligt är det bra att ha fett i måltider som innehåller stora mängder av vitamin-K.

Antikoagulationsmedel (blodförtunnande mediciner) såsom warafarin (waran) stör omsättningen av vitamin-K. Om en patient medicinerar med blodförtunnande bör man söka råd från sin läkare innan man äter stora mängder med mat som innehåller vitamin-K. För övrigt är det klokt att komma ihåg vad vi fick höra som små barn: ”Ät upp de gröna grönsakerna!”

Referenser:

Ten Important Facts About Vitamin K That You Need to Know by Dr. Joseph
Mercola with Rachael Droege,
http://www.mercola.com/2004/mar/24/vitamin_k.htm

Vitamin K by the Linus Pauling Institute,
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminK/

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024