Justitieministern vill stänga ute snattare


Affärer bör få rätt att portförbjuda personer som begått stölder där, anser justitieminister Beatrice Ask (m). Beskedet välkomnas av Svensk Handel som länge jobbat för den möjligheten.

– Det var en julklapp, säger säkerhetschef Dick Malmlund på Svensk Handel om justitieministerns uttalanden.

Likaväl som fotbollsarenor kan stänga ute bråkstakar, så borde näringsidkare kunna stänga ute den som betett sig illa i butiken, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

I dag kan personalen bara be kunder som snattat att lämna affären. Om de vägrar, finns det ingen möjlighet att ta hjälp av polis eller väktare för att avvisa dem.

– Från 1975 till 1995 gällde en praxis i domstolarna om att butiker omfattades av lagen om olaga intrång. Då kunde vi portförbjuda folk och vi hade också blanketter där vi belade tidigare snattare med besöksförbud under en period på tolv månader. Om de bröt mot det förbudet så polisanmälde vi dem och de blev dömda, säger Dick Malmlund till TT.

Sedan kom en dom i Högsta Domstolen som slog fast att butiker inte har rätt att portförbjuda någon. Därefter har Svensk Handel tillsammans med Svenska fotbollförbundet regelbundet uppvaktat regeringen om en lagändring.

– Så plötsligt för drygt ett år sedan kom ett förslag där man hade gått Svenska Fotbollsförbundet till mötes när det gäller idrottsanläggningar, men inte ansåg att butiker kunde få något sånt här. Klart att vi var störda över det, säger Dick Malmlund.

Han anser att även affärer behöver ett maktmedel för att stoppa personer som man vet har begått brott där tidigare. Enligt Svensk Handel stjäl och snattar kunder för sju miljarder kronor varje år i svenska affärer.

– Med dagens lagstiftning har en soptipp ett bättre skydd än en butik. Stannar du kvar på en soptipp eller går in utan tillåtelse då blir du dömd, men inte i en butik, säger Dick Malmlund.

Nu kanske det blir ändring på det. Den borgerliga alliansens rättspolitiska grupp skrev i en rapport i februari att upprepade snatterier eller andra brott bör kunna leda till tillträdesförbud till butiken. Men ärendet ligger inte högt på dagordningen, säger justitieministern till SvD.