Justitieministern mycket imponerad av Shen Yun
Sveriges justitieminister Beatrice Ask såg Shen Yun Performing Arts på Cirkus i Stockholm den 27 april 2011 (Foto: Linda Wu/ Epoch Times)


Justitieminister Beatrice Ask kom till Cirkus för att se Shen Yun Performing Arts när danskompaniet  gav  sin sista föreställning i Stockholm för i år den 27 april.

– Det var en fantastisk och väldigt vacker föreställning. Jag är väldigt imponerad av dansarna och av karaktärerna. Jag har inte sett klassiskt kinesisk dans tidigare så det var väldigt spännande, mycket mer spännande än vad jag hade trott, sade justitieministern efter föreställningen.

Shen Yun har som mål att återuppliva Kinas femtusenåriga traditionella kultur och visa det forna Kinas rika och mångfacetterade kulturskatter, gestaltade genom klassisk kinesisk dans, och som konferencierer på föreställningen uttryckte det: ”Vid sidan av balett är klassisk kinesisk dans ett av de mest omfattande danssystemen i världen”.

Det som berörde Beatrice Ask mest var karaktärerna och att man kunde uttrycka så mycket med dansen.

– Det var så roliga berättelser och en del tänkvärda idéer och tankar att fundera över, sade hon.

– Sedan är det ju väldigt vackert med kläderna, rörelserna och musiken och en fantastisk orkester, tillade hon.

Hon upplevde två sidor av föreställningen:

– Framför allt känner man sig väldigt lycklig av att se det ljusa, för det finns ju också en mycket allvarlig sida i föreställningen, men den karaktäriseras ändå av mycket ljus och hopp. Det är viktigt, för om man inte tror på förändring och man inte tror att det kan bli bättre då har man ett ganska tråkigt liv.

Känslan av hopp är viktigt för justitieministern och är orsaken till att hon sysslar med politik.

Hon tycker det är sorgligt att det finns svårigheter för många människor, till exempel med att sätta upp en föreställning som denna och uttrycka vad man tänker. Shen Yun släpps inte in i Kina.

– Jag tycker att det är mycket bra att de kan visa historien som de gjorde i föreställningen i kväll, sade hon.

Efter att ha sett showen upplevde hon att det finns så mycket mer att lära sig om Kina, dess långa historia och de många olika kulturer och konstarter som finns där.

– Man skall passa på att se och lära av andra kulturer. Det är en känsla jag fick av detta. Kina är otroligt rikt på historia och kultur. Vi kan fortfarande väldigt lite om Kina i Sverige och vi behöver lära oss mycket mer.

Beatrice Ask hoppas att fler tar tillfället i akt att se Shen Yun nästa gång sällskapet kommer till Stockholm.


Rapportering i samarbete med NTD – Television.