Jussi Björling hyllas under jubileumsåret
Den världsberömde tenoren Jussi Björling, blev en folkkär artist. (Foto: Jussi Björlingsällskapet)


Den 9 september är det femtio år sedan opera- och konsertsångaren Jussi Björling avled i sitt sommarhus på Siarö i Stockholms skärgård, 49 år gammal. Den 2 februari 2011 är det hundra år sedan han föddes.

Jussi Björlings jubileumsår 2010-2011 kommer att uppmärksammas på flera håll i Sverige och utomlands. I samarbete med Jussi Björlingsällskapet arrangerar Musik på Slottet en minneskonsert den 16 augusti på det kungliga slottet. Medverkar gör bland annat Katarina Dalayman, Mario Malagnini, Katarina Karnéus, Petri Lindroos och Lars Cleveman.

På Ljusterö Operafestival den 19 augusti är det utställning om Jussi och  samtidigt öppnas Jussis sångstudio. Loa Falkman kommer att gästa Jussi-festivalen. Den 28 augusti blir det minneskonsert på Skansen med bland annat Mats Carlsson och Nils Olsson. Dessutom kommer dokumentären ”Jussi i våra hjärtan” ha premiär den 2 februari 2011 på ungefär 40 biografer runtom i landet.

Johan Jonatan ”Jussi” Björling föddes den 5 februari 1911 i Borlänge, men födelsedatumet ändrades senare av någon anledning till den 2 februari 1911 i församlingsboken. Smeknamnet Jussi fick han av sin finländska farmor.

Jussi Björling musikaliska karriär började tidigt. Hans far David som var konsertsångare och sånglärare, undervisade Jussi och hans bröder i sång. Han ”kunde noterna innan han kunde bokstäverna” har Jussi sagt.

Första gången Jussi uppträdde var i december 1915 tillsammans med sina två bröder Olle och Gösta, i Trefaldighetskyrkan i Örebro. Mellan 1919-1921 turnerade de med sin far i Sverige och mellan 1919-1921 även i USA där de 1920 spelade in sex sånger.

Som 19-åring debuterade han på Stockholmsoperan i rollen som Don Ottavio i Mozarts Don Juan. Hans stora genombrott kom 1931 på Tivoli i Köpenhamn. Jussi lovordades av kritikerna och dörrarna öppnades för en internationell karriär.

Jussi Björling har uppträtt bland annat på Metropolitan, la Scala i Milano, Covent Garden i London, operan i Wien, Chicago och San Francisco. Hans sista konsert blev på Skansen den 20 augusti 1960. Han räknas än idag som en av världens främsta tenorer genom tiderna.

Källa: Jussi Björlingmuseet & Jussi Björlingsällskapet