Jung Chang i exklusiv intervju med Epoch Times: Engagemanget för rättvisa är grunden för hennes skrivande (Video)
Chang Yun (Skärmdump från videon)


Jung Chang hade alltid vetat att hon var förutbestämd att bli författare, men att bo i Kina under Mao Zedongs tyranni, sade hon, ”gjorde det omöjligt för mig att ens drömma om att bli författare”.

Adrian Sturdza från Rumänska Epoch Times talade med Chang om hennes liv, hennes böcker och vad som inspirerar henne till att skriva.

Chang är den världsberömda kinesisk-brittiska författaren som tillsammans med sin make, historikern Jon Halliday skrev ”Mao: Den sanna historien”. Hennes böcker, däribland ”Vilda svanar: Tre döttrar av Kina” och ”Den sista kejsarinnan av Kina”, har gett en ny bild av Kinas historia.

Chang sade att medan hon gjorde research inför ”Mao: Den sanna historien”, visste hon och hennes man ”att vi skulle få trubbel, så att säga, för att vi skrev boken”. De kunde lägga den oron åt sidan, sade Chang, för vad båda två ansåg vara av högre prioritet.

– Jag tror att vi båda, min man och jag, båda har ett engagemang för rättvisa, och att berätta sanningen. Jag tror att jag skulle se det som viktigare än alla andra överväganden, sade hon.

Hennes mod att berätta historien som den utspelade sig, och att utmana de moderna berättelserna om kinesisk historia som skapats utifrån politiska hänsyn, kom från förebilder. Det var hennes föräldrars mod, sade hon, som inspirerade henne att börja skriva.

Första gången hon skrev var efter att hennes far hade arresterats för att han stått upp mot Mao genom att protestera mot Kulturrevolutionen, som varade 1966-1976 och dödade så många som tre miljoner människor.

Det var på hennes 16-årsdag. Chang låg på sin säng och började skriva en dikt när de män som förföljde hennes far gjorde en raid i deras hem.

– Jag var tvungen att rusa till toaletten för att riva sönder min dikt och spola ner den i toaletten, och det var i slutet på min första litterära ansats. Men önskan att skriva lämnade mig aldrig, sade hon.

Genom att stå upp mot Mao blev hennes far gripen, torterad, driven till vansinne, och hamnade i exil i ett läger där han dog ung. Hon sade att folk ifrågasatte att han valde att tala, varför kunde han inte bara hålla tyst.

– Men för min far var hans principer och hans strävan efter det han tyckte vara rättvisa och sanning viktigare, sade hon.

Chang skickades till foten av Himalaya där hon blev en ”barfotaläkare” och sedan stålarbetare, sedan elektriker.

– När jag spred gödsel på risfälten, när jag kontrollerade strömförsörjningen på toppen av elstolparna skrev jag alltid med en osynlig penna i mitt huvud. Jag kunde bara inte sätta pennan till papperet, sade hon.

Nästa gång hon började skriva var det på grund av hennes mor.

– Det var ett resultat av att jag hade lyssnat på min mor som berättade om sitt liv, om min mormors liv, om hennes relation med min far, sade hon.

Hennes mors berättelser fick Chang att utforska den verkliga historien om Kina, och rasera de myter som skapats av politiska intressen. Hon sade att denna process, och författarskapet om dessa förlorade historier, ger henne ”tillfredsställelsen av att vara en historiedetektiv, att ta reda på sanningen”.

Epoch Times-medarbetaren Adrian Sturdza bidrog till denna rapport.