Julian Assange fortfarande misstänkt
Wikileaks grundare Julian Assange via video link, november 2013, från Ecuadors ambassad i London där han bott sedan 19 juni 2012. Han har inte lämnat byggnaden sedan dess. (Foto: Taylor Hill /Getty Images)


Julian Assange, Wikileakgrundaren har varit häktad i sin frånvaro i tre år och Stockholms tingsrätt beslutade att han skulle förbli häktad, då Assange på sannolika skäl fortfarande är misstänkt för våldtäkt och ofredande, och att det finns risk för att han avviker menar tingsrätten.  

Det faktum att Assange tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London bedömde domstolen inte vara ett skäl till att häva häktningen.

– Teoretiskt sätt kan han vara häktad i sin frånvaro tills det att handlingarna preskriberas, sade överåklagare Marianne Ny vid presskonferensen på onsdagskvällen.

Preskriptionstiden för våldtäkt är tio år, vilket innebär att Assange blir fri från häktningen i augusti 2020.

Marianne Ny fick frågan om Sverige kan garantera att Assange inte utlämnas till USA om han skulle komma till Sverige. Hon svarade:

– På förhand kan ingen lämna sådana garantier. Men Sverige skulle aldrig kunna överlämna en person till en tredje stat utan tillåtelse från Storbritannien.

Idag har Julian Assanges försvarsadvokater försökt övertyga tingsrätten i Stockholm att Assanges häktningsbeslut skulle hävas. De menade att åklagaren har gjort fel som inte drivit förundersökningen framåt.

Julian Assange är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång, men detta har helt kommit ur fokus.

När Sverige 2010 ville ha den brittiska polisens hjälp att överlämna Assange till Sverige gick allt enligt åklagarens plan. Assange hamnade i förvar i Storbritannien men överklagade arresteringsordern. Vänner borgade för honom men de fick betala borgen i samma stund som han gick in på Ecuadors ambassad i London och begärde politisk asyl. Där har han befunnit sig sedan mitten av 2012.

Asyl begärdes för att Assange skulle undkomma rättvisan i USA. Som frontfigur i Wikileaks är han ansvarig för allt som publiceras på Wikileaks och de stulna dokumenten som rör USA:s krigföring i Afghanistan, har gjort honom eftersökt i USA. Bradley, numera Chelsea Manning som har gjort samma sak fick 35 års fängelse.

Det som hände i Sverige, misstanken om våldtäkt och ofredande, och risken att hamna i amerikanskt fängelse blandades ihop vid dagens förhandling.

En video visades av försvarsadvokaterna som sades beskriva riskerna för Julian Assange att utlämnas till USA, menade Per E Samuelsson, en av Assange svenska försvarsadvokater.

Ett videoklipp med Obama som sade att Assange bröt mot lagen när Wikileaks publicerade hemliga dokument och många klipp med amerikanska politiker och politiska kommentatorer som hävdade att Assange måste ställas till svars i USA, skulle bevisa detta.

Åklagaren har å sin sida publicerat ett pressmeddelande som klargjorde det svenska tillvägagångssättet. Där står att utredningen är långt framskriden men de nödvändiga förhören med den misstänkte saknas. Sverige kan begära att ett förhör genomförs av engelsk polis, vilket vore normalt, men om uppgifterna leder till åtal, kräver svensk lag att den åtalade är personligt närvarande vid rättegången vid den här typen av brott.

”Sammantaget bedömer åklagaren att ansökningar om att få bistånd med ett eller flera förhör med Assange i London inte skulle föra ärendet framåt”, sade Marianne Ny.

När det gäller att överlämna Assange till USA skriver åklagarmyndigheten också: ”Varje utlämningsfall ska bedömas för sig, utifrån de omständigheter som gäller i det enskilda fallet.”

Sverige kan emellertid inte, enligt överenskommelsen med den brittiska domstolen 2011, överföra honom till USA utan tillstånd av Storbritannien.

Stockholms tingsrätt beslutade att Julian Assange, Wikileaksgrundaren, ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro.

”Det var inte det beslut vi hade bett om, så nu får vi be hovrätten att pröva det”, sade Assanges advokat Thomas Olsson till Ekot.