Julbordet kan sprida bakterier
(Foto: AFP/Pierre Andrieu)


Tarmbakterier i risgrynsgröten. Sporbildande bakterier i syltan. Stafylokocker i det alternativa julbordets vårrulle. När Stockholms stad tog stickprover bland krogarnas julmat blev det en del otrevliga överraskningar.

När Stockholms stad tog stickprover bland krogarnas julmat blev det en del otrevliga överraskningar. East Restaurang, Hägerstalunds Wärdshus och Restaurang Kaknästornet bedömdes som otjänliga.

– Det är inte bra, det var en del sjukdomsframkallande bakterier där, säger Lennart Norring, enhetschef på livsmedelskontrollen vid Stockholms stads miljöförvaltning.

– Vi kommer att titta på dem igen efter nyår och göra inspektioner och revisioner.

I Easts fall hittade inspektörerna stafylokocker i det asiatiska julbordets goi cun, en slags vårrulle med kokt räka i.

– De kan ge krampaktiga diarréer och kräkningar, det är en otäck bakterie, säger Norring.

Han betonar dock att stafylokocker kan spridas via både leverantörer, gäster och kök.

Ola Häggström, köksmästare på East, säger till TT att krogen ska skärpa sin kontroll av livsmedel men betonar att man inte kan veta var bakterien kommer ifrån.

– Min teori är att det antingen är någon gäst som varit sjuk som tagit i maten eller att det är någon i köket som varit sjuk, säger han.

– Nu ska vi kolla så att allt är rent, att allt sköts som det ska.

Enligt Häggström har inga gäster klagat på att de blivit sjuka av julbordet.

De andra två restaurangerna hade Bacillus cereus i sina risrätter, en ”elak liten rackare” som dör vid kokning men som bildar sporer som kommer fram vid vissa temperaturer och orsakar kräkningar och diarréer.

Resultatet av granskningen i sin helhet var dock glädjande, anser Lennart Norring. 123 av totalt 169 prov från 44 olika julbord i Stockholm passerade odlingen i laboratorium utan att oönskade småkryp växte fram. Ett fyrtiotal prover resulterade i mindre anmärkningar.