Jul jul blomstrande jul
Matta av julstjärnor. Fler än 2 000 blommor har samlats i Drottningholms slott för årets utställning Jul jul blomstrande jul. (Foto: Cecilia Svensson/Epoch Times)


Det sägs att julstjärnan har fått sin röda färg när högbladen fuktades med droppar från blod från en aztekisk gudinna som dog av brustet hjärta. För andra året i rad invigde Drottning Silvia blomsterutställningen på Drottningholms slott arrangerad av Drottningholms slottsförvaltning och Blomsterfest med Gunnar Kaj som konstnärlig ledare. Årets utställning ”Jul jul blomstrande jul” med temat ”julens blommor” pågår fram till den 9 december.

– Blommor är levande; de andas, dricker vatten, blommar och vissnar, de påminner oss om livets skörhet. Vi använder blommor för att uttrycka saker; vid hyllningar, känslor, kärlek och sorg. Det går endast med äkta blommor och det skulle inte fungera med konstgjorda blommor, säger Gunnar Kaj som just nu är mitt uppe i arbetet med blomsterarrangemangen till årets Nobelmiddag. Gunnar Kaj kom in på blommor via färg och form som illustratör och som blomsterkonstnär är han självlärd. Hans favoritblomma i december är amaryllis.

Slottets trapphus och vestibul
pryds av urnor med azaleor och pelarna är klädda i granris, nejlika och vaxblomma. Vid ett fönster visar uppstammade julstjärnor, cyklamen och begonior upp sin prakt. Hyacinter, azaleor och iskonvaljer sprider välvilligt sin doft. I en av de vackra salarna pryds golvet av en julgransmatta bestående av 900 julstjärnor. I ett annat rum står ett blommande buffébord och en eldstad med flammande amaryllis.

– Jag är här för att njuta och komma i stämning. Förra året var jag också här och det är en mysig grej. Amaryllisen i äppelkorgarna är en favorit, färgerna tilltalar mig. Blommor ger stämning och rätt känsla inför högtiden som kommer, säger besökaren Yvonne Rasén från Stockholm.

Legenden om Hyacinten berättar om guden Apollon som skulle lära den grekiske ynglingen Hyakinthos att kasta diskus. Nu blev det så olyckligt att Hyakinthos själv träffades av diskusen och dog. Där hans blod trängde ned i marken växte hyacinter upp.

Hyacinter, begonior och julstjärnor – närmare 2 000 blommor har levererats från bland annat Holland, Rydells Odling och Blomsterfrämjandet. Vad man inte känner till är vilken blomma som är Drottning Silvias personliga favorit, men vem vet, kanske är det den som uppkallats av självaste Drottningen – amaryllisen ”Queen Silvia”. Endast några få exemplar finns med på utställningen och den är svår att få tag på.

– Jag arbetar med det här för det är utvecklande och jag tycker om blommor. Miljön är fantastisk och tillsammans är kombinationen oslagbar, säger Paulina Landin, landskapsingenjör som med Katarina Nordlander driver Blomsterfest. Nästa projekt blir utställningen ”Historisk Vår” i Drottningholms Slottsteater och i Engelska Parken, i början på 2008.


Blommigt buffébord.

Blommigt buffébord.


Koldolmar av hyacinter är en av de blommiga rätterna vars skapelse letts av Gunnar Kaj - även ansvarig för blomsterarrangerandet vid Nobelmiddagen.

Koldolmar av hyacinter är en av de blommiga rätterna vars skapelse letts av Gunnar Kaj – även ansvarig för blomsterarrangerandet vid Nobelmiddagen.