Judiska ledare uppmanar till OS-bojkott


En rad inflytelserika judiska ledare har nyligen skrivit under en deklaration som uppmanar världens judar att bojkotta OS i Peking.

Nyligen öppnades den första koscherrestaurangen i Peking, i syfte att locka judiska besökare till den kinesiska huvudstaden. Restaurangen verkar dock inte mildra de judiska ledarnas missnöje mot den kinesiska regimens oförmåga att förbättra sina ageranden gällande mänskliga rättigheter i länder som Sudan och Iran, samt i det egna landet.

”Det är en fråga om huruvida man bör utfärda ett ”koshercertifikat” till en regim som möjliggör folkmordet i Sudan”, skriver rabbinerna Irving Yitz Greenberg och Haskel Lookstein i ett brev publicerat i New York-tidningen The Jewish Week.

Deklarationen offentliggjordes den 1 maj, samma dag som den judiska minnesdagen för förintelsens offer. Den ger en påminnelse om världens passiva accepterande av naziregimens olympiska spel 1936. En av dem som skrivit under är rabbin Avi Weiss som säger:

– Vårt moraliska samvete vaknar till liv när rättigheterna och värdigheten kränks så till denna grad. Vi måste tala klarspråk med dem som har makten.

Hur tror du deklarationen kommer att tas emot i affärsvärlden?

– De gör vad de behöver göra och vi gör vad vi måste. Att göra sin röst hörd är avgörande för att pressa den kinesiska regimen att inse värdet av mänskliga rättigheter, och nu inför OS är den rätta tidpunkten.

Deklarationen hänvisar till ”Kinas stöd av folkmordsregeringen i Sudan, förtrycket av folket i Tibet, förnekandet av grundläggande mänskliga rättigheter för det egna folket, biståndet till missilerna i Iran och Syrien samt vänskapen med Hamas” och uppmanar:

”Judar bör inte delta i att vitmåla en sådan regim, vare sig kosherkök eller inte. Regimer som utövar eller möjliggör förtryck, terrorism eller folkmord är inte kosher. Därför uppmanar vi idag, […] på minnesdagen av Förintelsen, då vi minns nazisternas folkmord, alla världens judar att undvika närvaro vid OS i Peking.”

I deklarationen skriver man även:

”Vi minns alltför väl att vägen till nazisternas folkmord började på 30-talet med Hitlers ansträngningar för att förbättra allmänhetens bild av hans onda regim. Nazityskland försökte attrahera besökare till 1936 års OS för att rikta uppmärksamheten bort från förföljelsen av judarna. Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels kallade 1936 års spel ‘en seger för den tyska saken’. Vi vågar inte tillåta dagens totalitära regimer att uppnå sådana segrar.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-13/70595.html