128 journalister dödade i år - Syrien värst
Journalister lever farligt i krigsområden. Här motar en israelisk soldat bort journalister under en sammanstötning med palestinska ungdomar på Västbanken. (Foto: Abbas momani/AFP/Getty Images)


Minst 128 journalister har dödats på jobbet hittills under 2015. Enligt PEC (Press Emblem Campaign) har säkerheten för journalister försämrats de senaste åren. Värst är situationen i Syrien.

11 journalister har under året dödats i Syrien, enligt en ny rapport från PEC, en organisation som arbetar för journalisters säkerhet, baserad i Schweiz. Enligt generalsekreteraren Blaise Lempen var 2015 ännu ett fruktansvärt år för världens journalister. De fyra sistlidna åren har situationen förvärrats, sett till en tioårsperiod.

Det senaste dödsfall som PEC tar upp skedde den 7 december. Zakaria Ibrahim, som var kameraman för tv-stationen Al Jazeera, dog då av splitterskador han ådrog sig sex dagar tidigare under ett reportage om den syriska arméns bombningar i Homsprovinsen.

Mer än hälften av mediearbetarna dödades i länder där det pågår krig. Våldsamheterna i Mellanöstern sätter tydliga spår i statistiken, liksom konflikter i Sydamerika, där narkotikahandeln driver upp dödstalen, och terrorismen skördar journalisters liv i flera länder.

Miljöjournalister lever farligt

Totalt 31 länder finns på journalisternas dödslista. Efter Syrien kommer Irak och Mexiko med tio dödade journalister, därefter Frankrike, Libyen och Filippinerna med åtta , Brasilien, Indien, Sydsudan, Jemen med sju, Pakistan och Somalia med sex, Honduras med fem, samt Colombia och Ukraina med fyra.

De senaste fem åren har 643 mediearbetare dödats i tjänsten. Även denna dystra lista toppas av Syrien med 86 dödade journalister, följt av Pakistan med 55, där de flesta dödats i gränsområdet till Afghanistan, Irak med 46 och Mexiko med 46. I Mexiko har dödsfallen framför allt orsakats av konflikter och korruption kopplade till narkotikahandeln.

FN uppmanar Iran att sluta tysta journalister inför valet

Sedan 2006, då PEC började kartlägga dödsfallen bland journalister, har 1 177 mediearbetare dödats, vilket ger ett årsgenomsnitt på 118, eller 2,2 per vecka. De senaste fyra åren är dödstalen, från 2012 till 2015:141, 129, 138 och 128, vilket ger ett snitt på 134 per år, eller 2,5 per vecka.