Journalisten Alan Johnston frisläppt
Den kidnappade BBC-journalisten Alan Johnston tillsammans med Hamas tidigare premiärminister Ismail Haniya den 4 juli 2007, då Johnston släpptes fri efter nästan 4 månader i fångenskap hos islamisterna. (Foto: AFP/Mohammed Abed)


Reportern Alan Johnston har frisläppts, rapporterar TT. Han var på uppdrag för BBC i Gazaremsan när han den 12 mars anmäldes som försvunnen.

Islamisterna som hade kidnappat honom krävde att Storbritannien och andra länder skulle släppa fängslade islamister som utbyte mot Johnston.

-Det kom som en total överaskning. Jag vågade inte hoppas. Inte förrän jag såg en fotograf jag kände igen förstod jag att jag skulle friges, säger en överväldigad Alan Johnston under presskonferensen i Israel på onsdagskvällen.

Johnston upplevde sitt fångenskap som skräckinjagande, i händerna på farliga och oberäkneliga människor. Han har bland annat visats på TV med sprängmedel i ett bälte, likt självmordsbombare, för att avskräcka alla fritagningsförsök. Trots möjlighet att lyssna på BBC-nyheterna på radio var känslan som att vara levande begravd.

Islamisterna släppte honom till Hamas och Johnston tackade Hamas när han idag framträdde tillsammans med premiärminister Ismail Haniya. Johnston uppger att Hamas påtryckningar på islamisterna hade hjälpt till. Även Hamasledaren Khaled Meshaal, som befinner sig i exil i Syrien, anser att islamisternas kidnappning var en förolämpning mot det palestinska folket.

Inga lösen har betalats ut och inga av de villkor som islamisterna ställde har uppfyllts, enligt Abu Mujahed från Folkets motståndskommitté. Han uppgav också att en religiös ledare hade utfärdat fatwa, en religiös order, om att Johnson skulle släppas.