Journalist vittnar om tortyr i syriskt fängelse
Palestinska journalisten Salameh Kaileh i sitt hem i Jordanien den 17 maj, efter att ha deporterats från Syrien. Författaren säger att han utstått tre veckors internering och tortyr i händerna på syrisk underrättelsetjänst. (Khalil Mazraawi /AFP/Gettyimages)


En framstående journalist i Syrien, som nyligen flytt landet efter månader av våldsamheter, sade att han torterades och utsattes för omänskliga förhållanden efter säkerhetsstyrkorna grep honom.

Salameh Kaileh bodde och arbetade i Damaskus sedan 1981, men den 24 april blev hans hem i en förort i Damaskus plundrat. Han berättade för Amnesty International att han kidnappades av civilklädda tjänstemän från det ökända syriska flygvapnets underrättelsetjänst.

”Det främsta skälet till att jag greps var, vad jag förstått, en konversation jag hade på Facebook med en kompis utanför Syrien om mina åsikter kring revolutionen och min uppfattning om Muslimska brödraskapet och så vidare”, sade han, enligt Amnesty.

Under frihetsberövandet blev han slagen, förolämpad och torterad i flera dagar. Officerarna använde tortyrmetoden där man håller fötterna upp och piskar fotsulorna med en käpp – en metod som enligt uppgift ofta används i Syrien sedan upproret började. Metoden sägs vara särskilt smärtsam med långsam läkning, men visar små tecken på misshandel.

Tortyrmetoden användes också mycket under Saddam Husseins styre i Irak och det har funnits flera videor som uppenbarligen laddats upp av syriska soldater till YouTube, som visar hur de använder metoden på fångar.

Kaileh, en palestinier från Jordanien, sade att en underrättelsetjänsteman skrek tillmälen och förolämpade hans etniska bakgrund. Tjänstemän anklagade honom också att skriva för en vänsterorienterad politisk tidning, men han förnekade att han varit i inblandad i det.

Kaileh, 57, överfördes därefter till ett militärsjukhus där man torterade honom ytterligare.

Kaileh sade hans och andra patienters händer och fötter var bundna, och två till tre patienter tvingades sova på en säng åt gången med ansikten täckta med ett lakan.

Hans berättelse stämmer överens med påståenden av en rad människorättsorganisationer, inklusive Läkare utan gränser.

”Tyvärr behandlade sjukhuset mig mycket värre än vad jag utsattes för i fängelset. Det var inte ett sjukhus utan ett slakteri ”, sade journalisten och tillade att han också blev allvarligt misshandlad, ofta medan han var bunden till en säng. Läkare på sjukhuset var också inblandade i missbruk, skrek förolämpningar mot honom och deltog eventuellt i misshandeln, men eftersom Kaileh hade ögonbindel var han inte säker.

”Jag levde under dessa helvetiska förhållanden i en vecka … jag tvingade mig att inte äta eller dricka så att jag inte skulle kissa i sängen. Jag behövde ta medicin för problem med sköldkörteln men fick inte göra det”, tillade han.

En turkisk journalist, Adem Ozkose, som hölls fången i Syrien i två månader, sade att han utsattes för liknande övergrepp, men blev inte misshandlad. Han hade ögonbindel och förhördes intensivt i flera månader innan han släpptes förra veckan.

Kidnapparna hade sagt enligt citat från Ozkose till Associated Press: ”’Du jobbar för amerikanerna. Du övergav oss.’”

Ozkose, som fängslades av Israel 2010 eftersom han var ombord på biståndsbåten Ship to Gaza som stormades av israeliska kommandosoldater, sade att Syriens fängelsesystem är bedrövligt där många fångar tvingas sova på betonggolv. Han sade att han hörde skrik och såg nakna fångar.

Israeliska fängelser var enligt honom ”femstjärniga” jämfört med Syriens.

Artikel på engelska