Journalist ihjälslagen vid kolgruva
KINA, LOUDI: En kvinna sörjer, vid en död kolgruvearbetares likkista i Hunanprovinsen den 5 December 2006. Kinas kolgruvor är de farligaste i världen, nära 6.000 dödades inom landets industri förra året -- det blir en dödlighet på cirka 16 personer varje dag enligt officiella siffror. Fackrörelser menar dock att det verkliga antalet kan vara så högt som 20.000 per år. De menar att statsanställda och gruvägare ofta mörklägger olyckor. (Foto: AFP / STR)


En reporter på tidningen Kinas Handelsnyheter misshandlades till döds när han besökte en kolgruva i nordprovinsen Shanxi i förra veckan för att granska förhållandena i gruvindustrin.

Kinesiska massmedier är hårt påpassade av myndigheterna, men också den statsstyrda pressen har slagit upp fallet Lan Chengzhang och radar upp frågor om hur lokala tjänstemän agerat, om Lans motiv för besöket och om journalisters arbetsvillkor.

När Lan hittades den 9 januari var han illa slagen och avled dagen därpå. Enligt en kollega hade gruvägaren i länet Hunyuan lejt huliganer för att ge journalisten en omgång.

Tjänstemän i Shanxi har hävdat att Lan inte var ackrediterad reporter och antytt att han kanske försökte pressa ut pengar genom att i gengäld avstå från att påtala missförhållanden vid gruvan, skriver Kinas Ungdomsnyheter.

Men Lans tidning vidhåller att den utsände ”förvisso var riktig reporter”, och andra kinesiska massmedier påpekar att även om hans uppdrag inte var officiellt godkänt så var det ingen ursäkt för att mörda honom.

”Det är okunnigt och skändligt att frånta ligister ansvar genom att börja tala om utpressning”, skrev en kvällstidning i Kanton. Den uppgav också att 70 poliser har satts in i utredningen.

Samtidigt har kinesiska reportrar hindrats av polis att gå in på det sjukhus där Lan dog.

Kinas kolgruvor är bland de farligaste arbetsplatserna i världen. Förra året omkom enligt kinesisk statistik 4 746 arbetare i omkring 3 000 gruvolyckor – explosioner, översvämningar eller andra olyckstyper.