Jordskredsseger för Lukashenko
Anhängare till Vitrysslands oppositionsledare Alexander Milinkevich vid en demonstration i centrala Minsk på söndagskvällen. Milinkevich kräver att valet ogiltigförklaras och anklagar sittande presidenten Aleksandr Lukashenko för valfusk. (Foto: Viktor Drachev AFP)


Preliminära resultat från presidentvalet i Vitryssland pekar på en jordskredsseger för den sittande presidenten Aleksandr Lukashenko, enligt den vitryska valkommissionen.

Segern betyder att han kan förlänga sitt auktoritära styre med ytterligare fem år, efter att ha varit i makten de senaste tolv åren. Lukashenko valdes till president 1994. Sedan dess har han lyckats behålla makten genom manipulation av grundlagen och valfusk.

Opositionen, ledd av Aleksandr Milinkevich och Aleksandr Kazulin, har anklagat presidenten för valfusk. Bevakade av säkerhetsstyrkor samlades på söndagskvällen tiotusentals demonstranter i centrala Minsk för en fredlig demonstration, viftande med EU, Zubr (oppositionsfronten) och vit-röd-vita (gamla Belarus) flaggor, enligt utsända från Radio Free Europe.

EU och USA har riktat hård kritik mot Lukashenko för brott mot mänskliga rättigheter. Några dagar innan valet utsattes oppositionsledare inklusive Milinkevich för arrestering.

– Det Vitryska presidentvalet äger rum under rädsla och förtryckt. Det finns ingen genuin yttrandefrihet och organisationsfrihet. Presidentens politiska motståndare har upprepat och våldsamt trakasserats. Oavsett utgången av valet, kan dessa val inte kvalificeras som demokratiska i ordets mening, sade Terry Davis, Europarådets general sekreterare.

Stämningen inför valet var ansträngd. EU oroade sig för våldsamheter, och varnade med sanktioner mot personer som är ansvariga för det som händer under valkampanjen och valdagen.