Jordnära boende i jurtan
En jurta med ekgolv visar på renhet, klass och stil


Tältet vinner i popularitet allteftersom fler och fler människor i världen väljer att leva, bo och arbeta i den traditionella mongoliska jurtan. 

Tack vare dess runda form skapas ett energiflöde som inte kan jämföras med det i ett rum med hörn. Det är ljust och luftigt, genom det höga kanvastaket silar ljuset in, fönster och dörrar har en enkel funktion och du kan ha alla bekvämligheter utan att ge avkall på effektiviteten.

På sommaren lyfter du enkelt av en lucka i mitten av taket för att få svalka, och kan samtidigt njuta av stjärnhimlen ovanför.

Förmågan att snabbt värma upp en jurta är otrolig, fodra med yllefoder och ställ in en fristående kamin och du får det varmt och skönt oavsett temperaturen utanför.

Med en stomme tillverkad av cederträ och yttertyg i kanvas är jurtan mångsidig, portabel och lätt att resa. Några boende i jurta stoltserar med att de nu kan sätta upp den på en halvtimme.

Varje meter i diameter ökar golvytan oerhört, en jurta på fem meters diameter ger ett golvutrymme på 19,7 kvadratmeter och sju mter ger 38,6 kvadratmeters golvyta.

I Nya Zeeland hittar de fler och fler användningsområden för jurtan, några vandrarhem använder dem som extrarum under den hektiska turistsäsongen på sommaren. En del använder dem som gästhus, arbetsrum, konstateljé, meditationsplats eller lekrum för barnen.

– Det är något magiskt med det säger Kelly Black.

Hon är bosatt i en jurta i Arrowtown som vintertid är en av de kallaste platserna i Nya Zeeland.

– Det är något med den runda formen, kontakten med naturen, fåglarna och min häst.

Black och hennes partner har bott i sin jurta i över ett år och säger att det är ett mer naturligt sätt att leva.

– Det ger dig en jordnära känsla. Det är något speciellt när du står i mitten av jurtan. Ljudet, akustiken är fantastisk. Det kommer tillbaka till dig

Hon berättade att de hade monterat ett yllefoder i sin jurta till den här vintern eftersom man har sagt att det skulle bli alldeles för varmt med en eldstad. Golvet har de byggt själva av plywood och täckt med en matta. Under har de ett frysutrymme.

Jurtakonstruktören och byggmästaren, Bluey, från Jaia Tipis i Golden Bay,säger att det är den runda formen och rymden som gör att människor dras till jurtan.

– Enkelheten, nymodigheten, något annorlunda. Det faktum att de kan flytta den och ställa den var de vill har en ganska stor betydelse. Många människor köper en för att de vill ha ett eget hem, men de behöver inte nödvändigtvis äga egen mark. Det betyder att de kan ställa den på en plats, och om de vill, eller blir tvungna att flytta kan de ta den med sig. 

Jurtan behöver inget byggnadslov i Nya Zeeland, och inte heller i många andra länder, vilket gör dem attraktiva för många olika sorters människor 

– Vi har haft köpare som använder dem som extra utrymme till sina lyxiga ställen i Coromandel.

– Folk som reser runt med skåpbilar (vans, husbilar) och sätter upp dem här och där, alltså nomader, resandefolk. Vi har haft ett flertal ”guest houses” och vandrarhem som köper dem för att få extrautrymme under turistsäsongen säger Bluey. 

Han berättade att en order just kommit in från ett pensionerat par i Tasmanien, Australien, som bestämt sig för att trappa ner och leva ett enkelt och billigt liv.

– Det kan bli ett ganska elegant boende och behöver inte vara primitivt.

Jurtan kan förses med elektriskt ljus och elektriska apparater, den är dragfri och vattentät. Det kanadensiska cederträ som Bluey använder i sina stommar håller i evighet säger han. Tältduken håller i ca 7-8 år beroende på förutsättningarna. Solens ultravioletta strålning är det som går hårdast åt tältduken, värre än fuktiga förhållanden.

De flesta av Mongoliets befolkning bor i jurta, även kallad ”gers”. Det är också en traditionell och vanlig bostad för folk boende i området som sträcker sig från Turkiet till Sibirien, enligt webbplatsen Jaia.

-Folk älskar att bo i dem, sammanfattar Bluey.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/life/yurts-stylish-earthy-abodes-4310.html


Sommarbris och panoramautsikt gör jurtan till en perfekt plats för återhämtning under värmeböljor.

Sommarbris och panoramautsikt gör jurtan till en perfekt plats för återhämtning under värmeböljor.


Alla hemmets bekvämligheter utan fyra väggar!

Alla hemmets bekvämligheter utan fyra väggar!