Jordekorrarna tog över Stureplan
Tomtarna vid julgranen hade bytts ut till ekorrar på svampen vid Stureplan i Stockholm. (Foton: Madeleine Almberg/Epoch Times)


En påkostad specialdesignad julinstallation på Svampen var en reklamkupp för en amerikansk film.

På söndag eftermiddag 20 november invigde Ulla Hamilton, trafik- och företagarborgarrådet i Stockholms stad, det enorma och helt nya julbelysningsprojektet på Stureplan i Stockholm.

Många förväntansfulla stockholmare hade samlats för att se invigningen av julinstallationen.

Istället för en gran och fyra tomtar, som City i Samverkan hade fått tillstånd för, blev det en reklamkupp med ekorrar för filmen Alvin och gänget 3. Filmbolaget 20th Century Fox, står bakom överraskningen.

– Jag hade ingen aning om att det var en sådan installation och blev mycket förvånad när den avtäcktes. Det som de hade fått tillstånd för var en julinstallation. Detta var något helt annat, skriver Ulla Hamilton på sin blogg.

Nu på fredag ska reklamekorrarna tas bort från Svampen. Men vi får se om de dyker upp igen i Stockholm.


Jordekorrarna är från filmerna Alvin och gänget.

Jordekorrarna är från filmerna Alvin och gänget.

Det påkostade ljusprojektet går under namnet Stockholmsjul. Totalt kommer 671 647 ljus att belysa 30 gator i Stockholm i jul. Inspirationen för installationen kommer från bland annat Piccadilly Circus i London.

Med modern och energisnål LED-belysning vill City i Samverkan och Trafikkontoret satsa på en ljusare jul i city med miljötänk i fokus.

– Stockholms stad och City i Samverkan, som stöds av bland annat handeln och fastighetsägarna i city, satsar cirka 12 miljoner kronor under tre år på detta projekt. Sex miljoner från staden och lika mycket från näringslivet, skriver Hamilton.

Stockholmsjul är ett samarbete mellan Stockholms stad och City i Samverkan, som är en ideell samarbetsorganisation med medlemmar såsom SL, Stockholms stad och handelsaktörer i city.