Ny forskning visar att de extrema luftföroreningarna i Kina allvarligt kan påverka jordbruket och livsmedelsproduktion, eftersom de avskärmar det för fotosyntesen nödvändiga ljuset.
He Dongxian vid China Agricultural University fann att chili- och tomatfrön som odlas i Peking behövde över två månader för att gro på grund av luftföroreningar som minskar ljusinstrålningen i växthusen med cirka 50 procent. Som jämförelse grodde frön som odlats i laboratoriet i artificiellt ljus efter cirka 20 dagar.
He sade till the Guardian att hennes resultat tyder på att om smogen fortsätter kommer det kinesiska jordbruket att drabbas av förhållanden som ”i viss mån liknar en atomvinter”.
He beskrev växthusväxterna med orden: ”De har tur om de alls kan leva. Nu är nästan alla gårdar drabbade av smogpanik”, enligt South China Morning Post.
”Ett stort antal representanter för jordbruksföretag har plötsligt dykt upp vid akademiska möten om fotosyntesen under de senaste månaderna och desperat sökt efter lösningar”, tillade hon. ”Våra utländska kollegor chockerades över fenomenet, eftersom inget sådant här hade hänt i deras länder.”
Den gångna veckan har nästan en fjärdedel av Kina varit inneslutet i en tjock dimma, bland annat Peking, som ligger på den aldrig tidigare uppnådda varningsnivån orange. Röd är den mest hälsovådliga nivån.
Yanzhao Evening News rapporterade att en man i Hebeiprovinsen stämmer lokala myndigheter och söker ersättning för att de inte tar itu med smogen,
Hans advokat vägrade att kommentera, eftersom detta är det första fallet där en medborgare stämmer regimen för luftföroreningarna, vilket gör det till en känslig fråga.
Översatt från engelska