Jordbävningssjöar i Tangjiashan tömdes
En man (uppe till höger) tittar på flodvattnet i Fu Jiang-floden i staden Mianyang som flödar från jordbävningssjön i Tangjiashan efter en kontrollerad tömning i det värst jordbävningsdrabbade området av länet Beichuan i Sichuanprovinsen. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Jordbävningssjöar i Tangjiasha i länet Beichuan bildades av jordskred som blockerade floder efter jordbävningen i Sichuan. De tömdes den 10 juni. De stigande vattennivåerna och många efterskalven har gjort jordbävningssjöarna till en överhängande fara.

Sjöarna tömdes med en hastighet på 5980 kubikmeter per sekund vilket utgör det största flödet på hundra år. På eftermiddagen hade vattennivån i floden i länet Tongkou stigit med nästan 20 meter.

Sound of Hope intervjuade ett av jordbävningsoffren från Beichuan som evakuerats till den närbelägna staden Mianyang.

– Vi har blivit informerade att vi ska evakueras till ett område på högre höjd och att vi ska vara förberedda på omedelbar evakuering närhelst situationen blir alarmerande. Folk har flyttat allt de kunde från de låglänta områdena och använt sandsäckar för att blockera sina dörrar. Många av oss från Beichuan har inte evakuerats än eftersom vi för närvarande befinner oss i Jizhou-sporthallen som ligger på en höjd. Många, inklusive Mianyanginvånarna har inte evakuerats än; bara de som bor nära vattnet på lågläntare områden har evakuerats, men alla är väl förberedda, berättar han.

Några invånare menar dock att evakueringen inte utförts på ett heltäckande vis. När SOH intervjuade en äldre invånare i Mianyang den 10 juni sade han att han inte fått någon information om tömningen av sjöarna och hade ingen aning om beredskapsläget.

– Jag har inte fått någon information, vi bor i Yongxing i Mianyang och det har inte arrangerats eller meddelats något här, säger han

På grund av den stora kemiindustrin i Mianyang blev vattnet som passerade genom regionen förorenat.

En invånare sade:
– Vi bor uppströms från Mianyang och tömningsvattnet går inte genom vår flod, men vi är bekymrade över återflödet. Vi har nu fått information att inte använda det lokala flodvattnet, inte ens för att tvätta kläder eller händer. Om återflödet verkligen kommit hit kunde inget ha använts förrän allt desinficerats, inklusive husen. Mianyang har redan börjat använda lagrat vattnet.

Flödet från jordbävningssjön passerade Mianyang vid den 10 juni och nådde Yangtzefloden den 11 juni.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-12/71763.html