Jordbävningar: oförutsägbara och dödliga
Flygfoto över en förstörd bergsby nära Gressier, 30 km utanför Haitis huvudstad den 21:a januari 2010. Haiti försöker återhämta sig efter en kraftig jordbävning med magnituden 7,0 som slog till den 12:e januari och som ödelade landet. (Foto: Logan Abassi/Minustah via Getty Images)


Jordbävningar sker plötsligt, de inträffar utan förvarning och förödelsen om den är nära ett bebott område kan vara katastrofal.

– Orkaner och väderbaserade naturkatastrofer kan detekteras, ibland flera dagar i förväg. Satelliter och detektorer ger oftast folk lite tid till att förbereda sig, säger Harley Benz, chefsforskare vid USA:s Geologiska Undersökningars (USGS) nationella informationscenter för jordbävningar.

– Det är ungefär likadant som med vulkaner. Vanligtvis kan folk få tid att evakuera sig under en varningsperiod med en serie jordbävningar, säger han.

Men att förutsäga jordbävningar är mycket svårt.

– Vi kan inte säga med någon som helst noggrannhet när en jordbävning kommer att inträffa. Vi är mycket bättre på att förutspå jordbävningar, genom att upptäcka förkastningslinjer, säger han. USA:s Geologiska Undersökningar uppskattar att flera miljoner jordbävningar sker runtom i världen varje år, fast de flesta passerar oupptäckta eftersom de drabbar avlägsna områden eller har liten magnitud.

Förödande jordbävningar i Sichuan i Kina år 2008 och på Haiti i år omgärdar ett år med mindre förstörelse och död. Enligt USGS orsakade jordbävningsaktiviteter minst 1783 dödsfall över hela världen under 2009.

De flesta dödsfallen kom från 2009 års dödligaste jordbävning, med en styrka på 7,5 på richterskalan, som dödade ungefär 1 117 människor på södra Sumatra i Indonesien den 30:e september, enligt uppgift från USGS och bekräftat av FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (UNOCHA)Även om de saknar koppling inträffade jordbävningen den 30:e september i Indonesien en dag efter årets kraftigaste jordbävning, med magnituden 8,1 på richterskalan, vilken inträffade i trakten av Samoaöarna, enligt USGS:s rapport. Tsunamier som genererades av jordbävningen dödade 192 människor på Amerikanska Samoa, Samoa och Tonga. Den 6:e april drabbades den medeltida staden L’Aquila i centrala Italien av en jordbävning på 6,3 och 295 människor dödades.Totalt skördade jordbävningar människoliv i 15 länder på fyra kontinenter under 2009.

År 2009 inföll också femårsdagen efter jordbävningen på 9,1 på Sumatra-Andaman Island och den tsunami som följde den 26:e december 2004. Den jordbävningen och tsunamin dödade 227 898 människor, vilket enligt USGS är det fjärde största dödstalet vid jordbävningar och det största dödstalet vid en tsunami som registrerats genom historien.

Faktorer såsom jordbävningens omfattning, platsen och djupet på jordbävningen i förhållande till tätorter och hur skör bebyggelsen är, infrastruktur och vägar bidrar alla till hur jordbävningar påverkar samhällen i närheten, säger USGS. Jordbävningen i Sichuan med magnituden 7,9 år 2008 orsakade fler än 80 000 dödsfall och Haitis dödstal beräknas ligga omkring 200 000 människor.

– I fallet Haiti har förkastningen studerats aktivt under de senaste åren. Så det var ingen okänd förkastning, säger Benz. Benz säger att Port-au-Prince drabbades av jordbävningar som orsakade skador 1751 och 1770.På lång sikt är det angeläget att återuppbygga Haiti med tanke på möjliga och oundvikliga, framtida, kraftiga jordbävningar, säger han.

– De måste bygga konstruktioner som fjädrar emot jordbävningarna och inte, som vi sett, katastrofalt ger vika. I USA utgör jordbävningar en signifikant risk för 75 miljoner människor i 40 stater, säger USGS.

Den största jordbävningen under 2009 i USA var återigen vid ögruppen Aleuterna i Alaska. Skalvet hade magnituden 6,5 och inträffade vid Fox Islands den 13:e oktober. Man kunde känna det i städerna Akutan och Unalaska, men det orsakade inga olycksfall eller skador. USGS säger att den största jordbävningen under det året i USA var på 5,2 och inträffade den 2:a oktober i Owens Valley sydost om Lone Pine i Kalifornien. Eftersom området för epicentret var sparsamt befolkat orsakade skalvet ingen skada, men det kunde kännas så långt bort som Merced och Los Angeles, Kalifornien och Las Vegas, Nevada.

Benz säger att USGS skulle vilja undersöka varje aktiv förkastning, men det finns miljontals så de prioriterar ställen som Anchorage, Seattle, Portland, Reno, Carson, Salt Lake City, Nevada, St. Louis och Memphis.

Efter jordbävningen/tsunamin 2004 satte USGS upp nio seismiska realtidsstationer tvärs över Karibiska havet, en region som ligger nära USA:s södra gräns. Dessutom upprättades ett jordbävningscenter, verksamt dygnet runt, vid USGS nationella informationscenter för jordbävningar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28416/