Jordbävning nära Guam i Stilla havet
En jordbävning drabbade nära ön Guam i Stilla havet på onsdagens morgon lokal tid. (Foto: skärmbild på Guam)


En jordbävning drabbade på onsdagen området strax utanför ön Guam i norra Oceanien i Stilla havet. Jordbävningen, ägde rum cirka 04:30 lokal tid och uppmättes till 7,1 på Richterskalan av U.S. Geological Survey (USGS).

Jordbävningen slog till drygt 33 kilometer nordväst om byn Piti, och drygt 35 kilometer nordväst om huvudstaden Hagatna. Jordbävningen skedde på 172 kilometers djup.

En varning utfärdades direkt efter skalvet av Pacific Tsunami Warning Center. ”En destruktiv tsunami har inte genererats eftersom den här jordbävningen ligger för djupt inne i jorden”, sades i varningen.

Å andra sidan sade den amerikanska geologiska undersökningen (USGS) att man kan förvänta sig efterskalv.

”Dessa sekundära efterskalv är oftast mindre våldsamma än huvudskalvet, men kan vara starka nog att göra ytterligare skador på försvagade strukturer och kan förekomma under de första timmarna, dagarna, veckorna eller månaderna efter skalvet,” sades i uttalandet.

Nyhetsbyrån The Pacific Daily News, som täcker Guam, skrev att ingen person har skadats, och inga skador på byggnadeer, eller strömavbrott har rapporterats efter skalvet.

Guam ligger nära den tektoniska kontinetalplattan i Filippinska sjön, som gränsar till den större Pacific-plattan och Eurasiska plattan, och den mindre Sunda plattan.

Fakta om Guam

Guam är ett amerikanskt territorium och en ö i norra Oceanien i Stilla havet. Öarna ligger rakt öster om Filippinerna och norr om Guinea. Ögruppen och federationen Mikronesien ligger rakt söder om Guam.

Det bor runt 175 000 invånare på Guam och de är av många olika folkslag. De största folkgrupperna på öarna är chamorro, filippinos, andra öbor som flytta hit, etniska européer och asiater. Den största delen av befolkningen är katoliker. Det officiella språket är engelska och chamorro.

Källa: www.geografi.nu