Jordbävning i Hebeiprovinsen mätte 5,1
Folk ser på film vid en utomhusbio efter en jordbävning den 4 juli, i Wen’ans län, Hebeiprovinsen, Kina. (Foto: Cancan Chu/Getty Images)


En jordbävning som mätte 5,1 på Richterskalan skakade Hebeiprovinsen klockan 11.56 den 4 juli. Ingen varning utfärdades till allmänheten. Skakningarna kändes av så långt bort som i Peking. 

Enligt Kinas seismologiska byrå (SSB) befann sig jordbävningens epicentrum i Anwens län, 110 kilometer från den kinesiska huvudstaden. Samtidigt inträffade ett något svagare jordskalv, uppmätt till 4,8, i Bazhous län.

En kvinna i Peking, boende på 15:e våningen i en lägenhetsbyggnad i Chaoyang-distriktet, berättade att hon kände sig sjösjuk på grund av skakningarna.

Uppenbarligen utfärdades ingen varning innan jordbävningen ägde rum. Alla telefonlinjer till Pekings seismologiska byrå (BSB) var upptagna när Epoch Times reportrar försökte få kontakt.

Lokala regeringstjänstemän i Baizhous län sade att den lokala regeringen där inte mottagit någon underrättelse varken före eller efter jordskalvet.

I år är det 30 år sedan jordbävningen i Tangshan ägde rum. Den dödade 250 000 människor under en enda natt.

Väldigt få medier rapporterade om skalvet den 4 juli, med den officiella statsmedian Xinhuas Nyhetsbyrå och Kinas Nyhetsservice som undantag.

Peking är i en färd med att driva igenom en kontroversiell lag som ska tillåta tjänstemän att straffa lokal och utländsk media med upp till 12 400 US dollar för rapportering av allmänna nödsituationer utan tillstånd från myndigheterna.

http://www.theepochtimes.com/news/6-7-5/43570.html