Jordaniens kung kräver att Syriens president avgår
Demokratiaktivister bränner den syrianske presidenten Bashar al-Assads porträtt vid en demonstration utanför Arabförbundets högkvarter i Kairo, där ett akut ministeriummöte hölls den 12 november 2011. (Foto: Khaled Desouki/ AFP)


Jordaniens ledare, kung Abdullah, blev den förste ledaren i regionen att säga att Syriens president Bashar al Assad bör avgå för landets bästa.

Monarkens uppmaning kommer bara några dagar efter att det mellanstatliga organet Arabförbundet upphävde Syriens medlemskap.

– Jag tror att om jag vore i hans skor, skulle jag avgå, sade Abdullah till BBC i en exklusiv intervju, med hänvisning till al Assad.

– Jag skulle avgå och se till att den som kommer bakom mig har förmågan att ändra det status quo som vi nu ser.

Han sade att al Assad också bör lägga grunden för debatten om landets framtid.

– Om Bashar bryr sig om sitt land skulle han avgå, men han skulle också skapa en möjlighet att nå ut och starta en ny fas av det syriska politiska livet, tillade kungen.

FN uppskattar att runt 3 500 personer har dödats i Syrien sedan protesterna inleddes mot al Assads regering i mars.

Repressalierna mot oliktänkande har lämnat Syrien alltmer isolerat i regionen, i och med att Qatars och Saudiarabiens ambassadörer lämnade Damaskus i somras.

Med ett nytt enhälligt beslut bland regionala regeringsföreträdare i Kairo avstängdes Syrien från Arabförbundet med hot om sanktioner om landet inte vidtar de åtgärder som överenskommits med förbundet tidigare denna månad. Förbundet kommer att hålla ett möte om Syrien på onsdag.

På måndagen beskrev Syriens utrikesminister Walid al-Moallem avstängningen som ”skamlig och elak.”

Översatt från engelska