Jordanien hotar avrätta IS-fånge om gisslan inte släpps
Safi al-Kassasbeh, far till den jordanska piloten Maaz al-Kassasbeh (på foto), som tillfångatogs av den islamistiska gruppen Islamisk stat (IS) den 24 december efter att hans jetplan kraschade medan han var på uppdrag mot jihadister i norra Syrien, protesterar utanför det kungliga palatset i Amman den 28 januari 2015. IS-gruppen har hotat att döda den jordanska piloten och en japansk journalist inom 24 timmar om Jordanien inte släpper en tillfångatagen jordansk kvinnlig militant fri. (Foto: Khali Mazraawi/AFP/Getty Images)


Precis efter att en tidsfrist löpt ut, där liven stod på spel för två tagna som gisslan, bråkar Jordanien, Japan, och den islamiska staten (IS) om vem som ska ge sig först. Jordanien och IS uppgavs vara inbegripna i samtal via inofficiella kanaler som utgjordes av stamledare i Irak, om frisläppandet av den jordanska gisslan, stridspiloten Muath al-Kaseasbeh. IS hade krävt frigivning av en irakisk al-Qaida-fånge i dödscell i ett jordanskt fängelse.

Japanska gisslantagne Kenji Goto hålls också av IS.

Jordanien har sagt att man kommer att släppa fången endast om man får bevis på att piloten är vid liv, men har hittills inte fått något sådant bevis från gisslantagarna.

Efter att en tidsfrist för ett eventuellt utbyte på 24 timmar hade löpt ut, satte Jordanien upp ytterligare ett ultimatum. Enligt Elijah Magnier, chefsutrikeskorrespondent för tidningen Al Rai i Kuwait, sände Jordaniens regering ett meddelande till IS om att om piloten dödas, kommer de att skynda på dödsdomen för den irakiske fången. Detta budskap rapporterades endast av MailOnline.

Samtal till Jordaniens ambassad i USA besvarades inte och meddelandet förblev därmed obekräftat, och inte heller skickades något meddelande till reportern.

Den jordanska regeringen tystlåten

Den jordanska regeringen har varit tystlåten i offentliga forum om utvecklingen, eller om det över huvud taget görs några framsteg.

"Statliga institutioner arbetar dygnet runt med fallet piloten Muath al-Kaseasbeh”, sade jordanske militäre talesmannen Mamdouh al-Ameri i ett uttalande. "Vi kommer att informera er om utvecklingen när det är dags."

Han sade också till jordanier att inte lyssna till rykten.

IS skickade sin egen varning för att sprida rykten med en banner på Twitter. Budskapet, skrivet på arabiska, lyder: "En varning till alla #IS-supportrar: Sprid ingen icke-officiell information."

Ödet för den andra gisslan, den japanske frilansjournalisten Kenji Goto, är också okänt. Tjänstemän i Tokyo har sagt att de inte har några framsteg att rapportera om hans tillstånd eller var han befinner sig. De har förlitat sig i stor utsträckning på Jordanien i hopp om att frisläppandet av en av männen kommer att leda till att båda släpps.

Japan tror att Jordanien räddar den japanska gisslan

På fredagen upprepade regeringens talesman Yoshihide Suga Japans "starka tro" på att jordanierna ska hjälpa till att rädda den japanska gisslan. Andra kidnappade som nyligen har hållits av IS har dödats, brutalt avrättade genom halshuggning.

Paul Droubie, biträdande professor i historia vid Manhattan College, tror inte att den japanska regeringen kommer att använda situationen för att rättfärdiga en utbyggnad av Japans militärmakt. Enligt artikel 9 i konstitutionen, tillåts Japan bara att ha styrkor för självförsvar.

"Premiärminister Abe skulle förstås vilja använda detta som ytterligare motivering för en expansion av Japans militärmakt", sade Droubie i ett mejl. Men han sade till sist att hur Gotos öde hanteras inte kommer att spela så stor roll i de framtida militära relationerna.

"Även om den här gisslansituationen fångar allas uppmärksamhet, tror jag bara inte att det kommer att bli så viktigt i den större bilden när det gäller Japans militär."