Jojoba: Öknens jordnöt
Simmondsia chinesis (jojoba) hanblommor (Foto: Stan Shebs)


Jojoba, känd som “öknens jordnöt”, har använts i hundratals år av Sonoraöknens apacheindianer i sydvästra USA och norra Mexiko.

Dagens amerikanska indianer använder fröet på i stort sett samma sätt som deras förfäder – som medicin och mat för familjen och husdjuren. Oljan är vitaliserande och fungerar bra som hårbalsam. Rostade frön används till en speciell varm dryck.

Efter det att oljan utvunnits från fröet kvarstår ett mjöl. Detta innehåller upp till trettio procent proteiner med sjutton aminosyror, vilket gör jojobamjölet till en värdefull näringskälla. Detta näringsrika mjöl innehåller också ett aptithämmande ämne, simmondsin, och när det har avlägsnats kan mjölet användas som foder till husdjuren. Forskare undersöker för närvarande möjligheten att använda simmondsin till människor.

I forntiden användes inte bara den extraherade oljan på sår och inflammationer utan även till att vitalisera och föryngra ärrig och rynkig hud. Huden tappar sin elasticitet till följd av överexponering för solens strålar och genom åldrande.

Beståndsdelarna i jojobaoljan minskar åldrandets effekter och ger ett mindre rynkigt och mer ungdomligt utseende genom att öka hudens elastin – ett protein som är huvudbeståndsdelen i elastisk bindväv, ledband och pulsåderväggar.

Oljan från jojoban är doftlös och absorberas snabbt, så man slipper det oljiga utseendet eller känslan efter appliceringen. Den är mycket lik vår egen hudolja – talgen.

Eftersom jojoban återställer hudens pH-balans, lindrar den mindre hudproblem såsom akne, solbränna, narig hud, blöjexem, mjuka fingernaglar och ansiktsfläckar. När den appliceras i hårbotten kan den avlägsna oljor och andra ämnen som ansamlats i hårsäckarna, och även ta bort mjäll eftersom den fuktar den torra huden.

Kemister kommer att glädjas åt att höra att jojobaoljan egentligen inte är en olja utan en ester* med en rak kolkedja, och därför härsknar den inte som de flesta oljor. Därmed är jojobaoljan också ett bra konserveringsmedel för kosmetiska produkter och ger dem ett långt liv om de hålls borta från ljuset.

Under 1920- och 30-talet fann man att kaskelotvaloljan och jojobaoljan hade nästan identiska strukturer och egenskaper förutom valoljans starka fisklukt. Efter denna upptäckt har jojobaoljan ersatt valoljan inom kosmetika och industri, där dess egenskaper har vunnit över oljor som utvunnits ur petroleum.

* Ester, plur. estrar (kem.) är organiska föreningar som bildas av en syra och en alkohol med undantag av vatten.

Källor: homepages.tig.com.au, armchair.com, Bartram’s Encyclopedia of Herbal Medicine

Eukalyptus läkande egenskaper

Karragenmossans läkande egenskaper