Joe Biden på fyra dagars besök i Kina
USA:s vicepresident Joe Biden lyssnar till den amerikanska nationalhymnen tillsammans med det kinesiska styrets andreman Xi Jinping under en välkomstceremoni i Folkets stora sal i Peking på torsdagen. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


På sin första resa till Ostasien som Vita husets tjänsteman mötte USA:s vicepresident Joe Biden igår det Kinesiska kommunistpartiets Xi Jinping. Xi Jinping väntas efterträda Hu Jintao som kommunistpartiets generalsekreterare i slutet av nästa år.

Besöket inträffar under ett klimat med maktfullkomligt förtryck av författare och oliktänkande i Kina.

Den kinesiska regimen har en alltmer aggressiv hållning i Sydkinesiska sjön, det finns också bevis för att kommunistregimen har bedrivit en årslång kampanj av häpnadsväckande proportioner för att stjäla kunskap värd miljarder, från en mängd amerikanska och internationella företag genom cyberspionage.

Det är oklart hur mycket av detta som fanns på dagordningen och hur prioriterade frågorna var. I ett inofficiellt möte som pågick 45 minuter över tiden i Folkets stora sal i Peking, talade Biden och Xi om en rad frågor, från jobbskapande och valutakurser till mänskliga rättigheter och Tibet. De berörde också USA:s vapenförsäljning till Taiwan, men nämnde inte cyberattackerna eller regeringens aggressiva agerande i Sydkinesiska sjön.

– Det här är bara första dagen, så vi ser fram emot att tillbringa tid tillsammans med [Xi] under de kommande dagarna i både formella och informella sammanhang, sade en uppsatt tjänsteman i Obama-administrationen till reportrarna.

Efter mötet med Xi träffade Biden under dagen andra medlemmar ur kommunistapparaten och dinerade tillsammans med dem.

Under fredagen ledde Biden ett rundabordssamtal med amerikanska och kinesiska företagsledare, följt av separata möten med premiärminister Wen Jiabao och kommunistpartiets ledare Hu Jintao.

Efter fyra hela dagars vistelse i Kina (18-21 augusti) kommer vicepresidenten att göra en anhalt i Mongoliet samt stanna två dagar i Japan.

Översatt från engelska

chinareports@epochtimes.com
Följ Helena på Twitter @HelenaZhu.Följ The Epoch Times China inlägg på Twitter @EpochTimesChina.